Истраживање: 74 одсто грађана Србије за поновно увођење редовног војног рока

18-06-2018 07:55:54 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Поновно увођење обавезног служења војног рока подржава 74 одсто грађана Србије, а највише испитаници старији од 60 година, док је подршка тој идеји најмања међу грађанима од 40 до 49 година, показују данас представљени резултати анкете Истраживачког центра за одбрану и безбедност (ИЦОБ).

Истраживање спроведено у 11 општина и градова у Србији од јануара до маја, у којем је учествовало 1.117 испитаника оба пола и свих старосних структура, показало је да поновно увођење редовног војног рока подржава 77 одсто мушкараца и 74 одсто жена.

Наводећи да је Влада Србије 2011. године донела Одлуку о обустави обавезе служења војног рока, државни секретар Министарства одбране Александар Живковић подсетио је на скупу у Београду да редовно служење војног рока није укинуто, већ да је "само обустављено", уз обавезу увођења у војну евиденцију и служења у резервном саставу.
- Министарство одбране је у склопу организацијских промена почетком ове године формирало нови Сектор за цивилну одбрану и припреме одбране, с циљем унапређења обуке грађана за одбрану земље, у складу са одредбама Закона о одбрани - рекао је Живковић, пренело је Министарство одбране.
Он је додао да је Министарство упутило иницијативу за увођење "садржаја обуке у школски систем Србије" како би ученици основних и средњих школа стицали основна знања о систему одбране, а рекао је и да је први пут организовало једанаестодневну обуку војних обвезника, старијих од 30 година који нису одслужили војни рок, и преведених у резервни састав.