Припреме за „BANJALUKA FOLK FEST 2018“

30-04-2018 02:36:41 | | / mojenovosti.com |

Бањалука ће од 3. до 10 јуна бити домаћин Фестивала фолклора „Banjaluka folk fest 2018“, који организује Културно-умјетничко друштво„Свети Сава". Поменути фестивал одржава се већ четврту годину за редом и окупља друштва из Њемачке, Аустрије, Словеније,Србије и БиХ.

Предсједник Друштва „Свети Сава“ Миленко Дулић наводи да ће програмом фестивала бити обухваћени фолклорни наступи, радионице изворног пјевања и промоција народних ношњи.

- Ове године посебну пажњу привлачи радионица изворног пјевања о теми „Од извора до стилизације“. Предавач на семинару биће истакнута умјетница Биљана Крстић, која је у свом досадашњем раду показала да је једна од највећих познавалаца и чувара изворног пјевања, рекао је Дулић. Он је додао да ће Фестивал понудити један нови садржај који ће свакако допринијети развоју традиционалног пјевања који је заступљен у сваком фолклорном ансамблу.
Биљана Крстић која је у јануару била гост предсједника Скупштине града Бањалука Зорана Талића истакла је да се радује што почиње с радионицама и у Бањалуци гдје, како каже, има много младих талентованих за пјевање.
- Захвална сам предсједнику Скупштине града Бањалука Зорану Талићу који је пратећи мој рад запазио вокалне радионице које водим у Београду и у које ми долазе деца из целе Србије и иницирао да организујемо ту врсту учења са младима и у Бањалуци. Одмах смо успоставили добру сарадњу са руководством Друштва „Свети Сава“ и директором Музичке школе „Владо Милошевић, Дамиром Јованићем,рекла је Биљана Крстић.
Предсједник Зоран Талић истакао је значај његовања традиције и изворног музичког блага.
- Желимо да младе усмјеримо ка изворним вриједностима. Радионице које ће водити Биљана Крстић сигурно ће допринијети томе, али и помоћи младим људима да науче о вјештинама пјевања и да се афирмишу на тај начин, нагласио је предсједник Талић.