Трик психијатара који ће одмах учинити да вам људи верују

31-01-2018 11:55:41 | | BIZLife/Independent/ mojenovosti.com |

Постоји уобичајена заблуда да је поверење нешто што се гради постепено – да је једина особа којој можете да откријете нешто лично о себи ваш најближи пријатељ или члан породице кога знате годинама. Међутим, психијатри откривају да постоји нешто што би се могло назвати „научном формулом“ да задобијете нечије поверење много брже.

Кључ је у томе да пронађете баланс између стручности и људске топлине – тако да делујете пуни кредибилитета али да сте такође и само човек.

Ова идеја потанко је истражена у књизи „Фриенд анд Фое“, чији су аутори психијатри Маурис Швајцер (Маурице Сцхwеитзер) и Адам Галински (Адам Галинскy), а закључке преноси “Индепендент”. Да би показали како ова теорија функционише у стварном свету, аутори су користили примере психијатара, чији је посао да “отворе” људе тако да говоре о својим најдубљим страховима и несигурностима.
Један од њихових бивших студената задужених за едукацију, психијатар који се зове Том, користио би једну од три тактике када би се први пут сусрео са новим пацијентом: Испустио би оловку, испричао лошу шалу или просуо кафу.
Томови пацијенти били су импресионирани дипломама на његовом зиду, које су указивале на његову стручност и кредибилитет. Међутим, Томов циљ био је да покаже неку слабост и тиме докаже своју рањивост – и он је, на крају крајева, само људско биће. Та комбинација стручности и топлине чинили су га особом којој се може веровати.
Ова техника добро функционише и у пословном царству.
Аутори су навели пример америчког инжењера који је радио за компанију у Јапану. Инжењера је нервирало то што су га стално етикетирали као „посетилац“ на састанцима. Али, након што се јапанским колегама придружио једне вечери на караокама, почели су да га третирају као колегу. Савет је, кажу аутори, да особе које имају високе квалификације треба да буду доступније, поузданије, и то тако што ће себи допустити да буду трапаве или смешне. На тај начин биће рањиви и топли, а тиме и пријемчиви, баш као и сав „нормалан, обичан“ свет.
Такође, разбијају се митови о томе да је поверење нешто што се гради полако током дуго времена. „Тиме што чините себе рањивима, могуће је градити поверење за краће време него што је потребно очистити кафу која је просута.“ Наравно, рањивост је исказујете након што сте показали своју кредибилност.
Укратко: Ако желите да вам људи верују, прво оставите утисак својим знањем и стручношћу а затим им покажите да сте људско биће, као и сви остали.