РУЖНО САЊАТЕ? Постоји начин да се решите НОЋНИХ МОРА

15-01-2018 12:48:19 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Ноћне море могу постати прилично незгодна ствар - кад постану учестале, не само да ће вам реметити сан, већ ће изазвати разне негативне последице по ваше емоционално и ментално, а неретко и физичко здравље.

Наиме, током сна наше тело се обнавља, освежава и припрема за следећи дан, али наш ум остаје активан. Он обрађује информације које је прикупио током дана, пише метро-портал.хр.

Бројни су разлози због који ружно сањате. Неки од њих су здравствена стања, али и лекови које можда узимате, попут антидепресива. Ноћне море могу изазвати и лекови за високи притисак, али и трауматична искуства из прошлости.
Ако сте од оних који често имају ноћне море, ево што можете учинити да их зауставите:
Плаво светло - плаво светло које емитују бројни уређаји могло би утицати на ваш сан. Избегавајте коришћење телефона и осталих електронских уређаја у време спавања.
Пронађите прави узрок ноћних мора - посаветујте се са стручњацима и пронађите узрок ноћних мора. Ако су оне резултат апнеје, поремећаја сна, анскиозности или депресије, попричајте с лекаром и престаните да сањате ружно.
Разговарајте с неким - поверите се неком коме верујете и ко би вам могао помоћи да се осећате боље.
Редовно спавајте - ноћне море могу бити резултат испрекиданог и нередовног сна. Како бисте их спречили, трудите се редовно спавати. Од спаваће собе направите своју опуштајућу оазу. Одржавајте је уредном и чистом и нека не буде ни претопло ни прехладно.
Смањите стрес - стрес је узрок многих здравствених проблема. Од тога да нас чини анксиознима до озбиљних утицаја на здравље, а може бити одговоран и за ноћне море. Вежбајте, медитирајте и угађајте себи активностима које ће вам помоћи да останете опуштени.
Терапија - постоје когнитивне терапије уз помоћ којих ћете смањити ноћне море. Док сте будни замишљајте како лепо и мирно спавате. Ако имате ноћне море како падате, замишљајте да се отвара падобран и спашава вас, саветују стручњаци.