РТ: Путин позива на „хуманизам и милосрђе“ након терористичког напада у Москви

27-03-2024 11:29:00 | | © Sputnik / Sergey Bobylev/ vostok.rs |

Неки руски посланици позвали су на поновно увођење смртне казне


Креативност, хуманизам и милосрђе су од посебног значаја након масакра у„Крокус сити холу“, изјавио је у уторак руски председник Владимир Путин. Његови коментари су уследили док су посланици у Москви расправљали о поновном увођењу смртне казне за терористе.


Говорећи на церемонији у Кремљу у част младих уметника и просветних радника, руски председник се осврнуо на терористички напад прошлог петка у московској концертној дворани, у којој је погинуло више од 130 људи, а више десетина је тешко повређено.

„За нас је изузетно важно сада, када се бавимо оним што се догодило прошлог петка, да се ослонимо на ове вредности креативности, хуманизма и милосрђа“, изјавио је Путин.„Они нас уједињују у подршци свим жртвама, у нашој одлучности да останемо јаки и заједно.“

Уметници и просветни радници имају посебну улогу у очувању и промовисању тих вредности, утичући на расположење јавности и обликујући будућност нације, додао је руски председник.

Путинове изјаве су нашироко тумачене као сигнал посланицима и јавности да ублаже позиве на изрицање смртне казне осумњиченима ухваћеним у покушају да побегну у Украјину након крвопролића у„Крокус сити холу“.

Депутат Државне думе Сергеј Миронов предложио је организовање референдума о враћању смртне казне. Он је такође позвао на увођење визног режима за земље Централне Азије, пошто је већина осумњичених терориста дошла из Таџикистана. Миронов предводи странку „Праведна Русија – за истину“, која има 28 места у парламенту од 450 посланика. Његов предлог за смртну казну подржао је лидер либералних демократа (ЛДПР) Леонид Слуцки.

Међутим, председник Државне думе Вјачеслав Володин одбацио је идеју о референдуму, тврдећи да је поновно увођење смртне казне једноставна ствар за Уставни суд.

„У нашем Уставу и у кривичном законодавству нико није укинуо смртну казну“, изјавио је Володин у уторак.“Постоји само одлука Уставног суда која је одложила изрицање таквих казни, тако да нису потребни референдуми“, додао је он.

Суд је суспендовао смртну казну 1999. године, уз образложење да је неправедна без суђења са поротом и да је немају сви региони у земљи. Посланик владајуће партије Јединствена Русија, Михаил Шеремет, најавио је у уторак да ће поново поднети петицију суду о том питању.

Судија Валери Зоркин, који председава Уставним судом, тврди да Уставом загарантовано право на живот значи „право да се не осуди на смрт“, тако да би враћање смртне казне захтевало промену самог Устава.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)