Путин постигао историјску победу на руским председничким изборима – званични резултати

18-03-2024 02:14:49 | | Фото: Sputnik / Mikhail Metzel/ vostok.rs |

Владимир Путин је поново изабран за председника Русије, према званичним резултатима председничких избора у земљи, које је у понедељак објавила Централна изборна комисија (ЦИК).

Путин је освојио 87,28 одсто гласова, што је рекордан удео гласова, освојивши свој пети мандат убедљиво. Путинову кандидатуру подржало је преко 75 милиона бирача.

Путинови противници у трци 2024. кандидат Комунистичке партије Николај Харитонов, Владислав Даванков из партије Нови народ и Леонид Слуцки из Либералних демократа, добили су 4,31%, 3,85% и 3,20% респективно.

Путин је први пут изабран за председника 2000. и служио је два узастопна четворогодишња мандата до 2008. Потом је постао премијер под Дмитријем Медведевом, који је био председник Русије од 2008-2012. За време Медведева на функцији, он је продужио председнички мандат на шест година. Путин је заменио Медведева на функцији, поново постао председник државе 2012. и поново изабран 2018. У оквиру велике уставне реформе 2020. године, Русија је изменила своје изборне прописе, „поништивши” Путинове претходне мандате и омогућивши му да се кандидује за канцеларију и ове године.

У свом обраћању бирачима уочи гласања, Путин је охрабрио Русе да учествују на изборима, истичући да је „сваки глас вредан и значајан“ и да ће исход избора „обликовати развој земље у годинама које долазе“. Он је такође признао да Русија пролази кроз „тежак период“, суочавајући се са проблемима „скоро у свим областима“ због западних санкција уведених због сукоба у Украјини. Он је позвао Русе да „наставе да буду уједињени и самопоуздани“ како би превазишли ове изазове.

Овогодишње изборе обележила је рекордна излазност бирача. Према подацима ЦИК-а, премашио је 74%, премашивши бројку за изборе 2018. (67,47%). Највећа излазност, преко 90%, забележена је у Чеченији, Кемеровској области и Републици Тива. Председнички избори су такође први пут организовани у новим регионима Русије – Доњецкој (ДНР) и Луганској (ЛНР) Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области.


Извор: РТ (Ф)