РТ: Руски посланици траже забрану камиона из земаља ЕУ

24-05-2023 01:24:48 | | © Sputnik / Maksim Blinov/ vostok.rs |

Предложени закон би ограничио пољски теретни транзит кроз Русију и забранио допуну горива по локалним ценама

Доњи дом руског парламента апеловао је на владу у уторак да забрани транзит камиона регистрованим у Пољској преко руске територије. Предлог је објавио председник Државне думе Вјачеслав Володин на свом Телеграм каналу.


„Посланици Државне думе једногласно су предложили да се забрани пролаз пољским камионима кроз нашу земљу, као и да им се забрани допуњавање горива по руским ценама, одређујући цену горива на нивоу ЕУ“, написао је високи посланик.

Ова мера се рекламира као одговор на ограничења ЕУ против руских камионџија, уведена прошле године у оквиру петог пакета санкција у вези са Украјином. Те мере су забраниле руским и белоруским друмским превозницима да превозе робу преко територије ЕУ.

Према Володиновим речима, одлука да се циља на Пољску такође произилази из отворено „русофобичног“ става земље.

„Руководство Пољске мора да одговара за рушење споменика нашим војницима и официрима, за своју русофобичну политику. Они могу да почну са објашњавањем својих поступака више од 20.000 возача камиона који ће због њихових поступака остати без посла и око 2.000 пољских транспортних компанија [које] ће банкротирати“, навео је посланик.

Володин је раније објаснио да ће закон вероватно захтевати да се терет из Пољске претовари у руске камионе на граници, што би омогућило руским грађанима да зарађују новац на превозу и одузели Пољској средства да „уновче Русију“.

Према Володиновим речима, предложени закон би могао да кошта земљу ЕУ око 8,5 милијарди евра (9,15 милијарди долара).

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT