РТ: Москва именовала највећу грешку немачког канцелара

20-05-2023 05:36:20 | | © Ministry of Foreign Affairs of Japan / AFP/ vostok.rs |

Портпаролка Министарства спољних послова Русије изјавила је да је умањивање погибије цивила у Донбасу од стране Олафа Шолца неприхватљиво

Немачки канцелар Олаф Шолц ће пасти осрамоћен јер је осветљавао страдање цивила у Донбасу од стране украјинских трупа, изјавила је у петак портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.


Она се осврнула на коментаре из фебруара 2022, када је Шолц инсистирао да је тврдња Русије да Кијев чини геноцид у Донбасу „смешна“.

„То је била највећа грешка његовог живота“, изјавила је Захарова у интервјуу немачком писцу и ратном дописнику Томасу Роперу. Она је додала да ће ова примедба запрљати Шолцово наслеђе више од било које његове „политичке грешке“.

„Свако је слободан да формира своје мишљење, свој став према животу. Свако може сумњати и тражити истину. Али не можете осветлити тугу људи који сваке године губе своје најмилије“, изјавила је Захарова.

Портпаролка је додала да су Шолцове речи циничне, с обзиром на то да је украјинску кризу „дириговао Запад“.

Москва је оптужила западне земље да подстичу националистичка и антируска осећања у Украјини. Председник Владимир Путин навео је потребу да се заштити народ Донбаса и неуспех Кијева да спроведе мировни споразум из Минска (2014-15) међу разлозима за покретање војне операције у Украјини у фебруару 2022.

Руски званичници су такође оптужили Запад да затвара очи на смрт цивила у Донбасу. Према Москви, око 5.000 људи је убијено, а скоро 9.000 рањено од стране украјинских војника од 2014.

Кијев негира да је убијао цивиле и оптужио је Русију да је починила геноцид у Украјини. Москва тврди да њене оружане снаге гађају само војне циљеве.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT