РТ: ЕУ продала своју душу Русији - Пољска

07-02-2023 11:19:21 | | фото: © Ludovic MARIN / AFP / RT/ vostok.rs |


Европа је дозволила себи да постане зависна од руске енергије попут наркомана, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Говорећи на конференцији у Варшави о напорима да се подржи Украјина, Моравјецки је сугерисао да се ЕУ "навукла" на руске природне ресурсе, а да Москва даје све од себе да "омогући зависност".

„Дилер увек даје прву дозу бесплатно или врло јефтино, тако да зависник долази по више и пристаје на било коју цену“, рекао је он.

Као резултат тога, навео је on, гасни уговори са Русијом „испоставили су се као пакт под којим је ЕУ продала своју душу“. Он је устврдио да је континент „тако лако завела Русија“ не „демонским способностима“, већ због сопствене слабости.

Истовремено, Моравјецки је рекао да је сукоб у Украјини пробудио многе земље „из геополитичког сна“. Док борбе бесне, Запад се налази на раскрсници: „Или победа Русије и пораз Запада, или ренесанса западне цивилизације“, рекао је он.

„Данас нам није довољно да говоримо о обнови Европе, данас морамо да размишљамо о обнови Европе како би мир и безбедност постали трајни темељи развоја током много деценија“, додао је он.

Од почетка војне операције Москве у Украјини у фебруару 2022., ЕУ се обавезала да ће се потпуно одвикнути од руске енергије до 2030. године. Намерава да удвостручи употребу зелене енергије и обезбеди снабдевање нафтом и гасом неруског порекла. Конкретно, блок је прибегао увозу течног природног гаса из САД-а.

Међутим, у октобру је француски министар финансија Бруно Ле Мер оптужио САД да капитализују економске проблеме ЕУ, рекавши да продају свој гас „по четири пута већој цени од оне коју постављају сопственим индустријалцима“.

Коментаришући настојање блока да смањи зависност од руске енергије, секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков рекао је у децембру да ЕУ само замењује једну „овисност“ другом, док касу Вашингтона пуни милијардама долара.