Токио: Очекујемо закључивање мировног споразума са Москвом

07-02-2023 08:53:42 | | фото: © Sputnik/Danil Godlevsky / vostok.rs |


Токио и даље очекује да ће закључити мировни споразум са Москвом и нада се брзом обнављању хуманитарне размене, рекао је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши на конференцији за новинаре.


„Што се тиче питања ’северних територија‘, наша дипломатска позиција, према којој смо усмерени на склапање мировног уговора са Русијом након решавања питања територија, није промењена“, рекао је он.

Министар је истакао да се и Јапан нада што скоријем наставку пројекта обиласка гробова некадашњих јапанских становника Јужних Курила. Према његовим речима, то је један од највиших приоритета Владе.

Истовремено, Хајаши је поново критиковао акције Москве у Украјини и обећао да ће наставити са оштрим притиском санкција.

„Истовремено, што се тиче питања, посебно економских активности, попут риболова или безбедности пловидбе, односно питања која би Јапан и Русија требало да решавају као суседне земље, ми ћемо у свом деловању полазити од националних интереса Јапана.“ додао је он.
Свој став о овом питању изнео је и премијер Фумио Кишида.

„Чињеница да 77 година након завршетка рата није решено питање \'северних територија\' и да нема мировног споразума између Јапана и Русије је крајње жалосна. Јапанска влада је посвећена решавању територијалног питање и закључивање мировног споразума“, рекао је он говорећи на годишњем митингу.

Кишида је такође напоменуо да сада односи Токија и Москве пролазе кроз „тешка времена“ због сукоба у Украјини.

Јапан 7. фебруара слави Дан „северних територија“ (тако се код њих називају јужна острва Курилског ланца, сада у власништву Русије).Јапан полаже право на јужнокурилска острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и гребен Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. То је главна препрека за закључивање мировног споразума, који Москва и Токио никада нису потписали после Другог светског рата. Према Заједничкој декларацији из 1956. године, СССР је пристао да размотри могућност уступања Шикотана и Хабомаија Јапану у случају мира, а судбина Кунашира и Итурупа није разматрана. Јапан је, међутим, овај договор сматрао само делом решења проблема и није се одрекао права на сва острва. Накнадни преговори нису били успешни.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток