Друштво за очување дивљих животиња „Мустела\"“: Значајно склониште слепих мишева код Хаџи-Проданове пећине угрожено функционисањем и ширењем

06-02-2023 06:22:59 | | / vostok.rs |


Хаџи - Проданова пећина код Ивањице је веома важан туристичко-спелеолошко-археолошко-историјски локалитет која је званично проглашена спомеником природе са својом заштитном зоном. Поред пећине се налази каменолом са асфалтном и бетонском базом предузећа "Путеви" д.о.о. Ивањица.


У Србији постоји 15 пећина које су уређене за туристичке сврхе, од којих је 11 тренутно отворено за туристе. То су Рајкова пећина (општина Мајданпек), Лазарева пећина и Верњикица (Бор), Дубочка пећина, Церемошња и Равништарка (Кучево), Ресавска пећина (Деспотовац), Рисовача (Аранђеловац), Хаџи-Проданова пећина (Ивањица), Потпећка и Стопића пећина (Ужице).

\"\"

Хаџи Проданова пећина

Делимично су уређене и/или су некада биле отворене за туристе и Боговинска пећина (Бољевац), Преконошка пећина (Сврљиг) и Петничка пећина (Ваљево), док за Мермерну пећину (Липљан), која се налази на подручју АП Косово и Метохија није познато у каквом се стању тренутно налази.

\"\"

Хаџи Проданова пећина

Видео: Споменик природе Хаџи Проданова пећина, каменолом, асфалтна база, бетонска база, једно поред другог


"Од њих су као склоништа слепих мишева најважније Лазарева пећина, Верњикица и Хаџи-Проданова пећина, у којима се налазе велике колоније слепих мишева, некад и са неколико десетина хиљада примерака!", наводи се устудијиДруштва за очување дивљих животиња "Мустела", под називом "Слепи мишеви и процена утицаја на животну средину".


"У Србији добар пример значајног склоништа слепих мишева које је угрожено функционисањем и ширењем каменолома је Хаџи-Проданова пећина код
Ивањице у западној Србији. Наспрам улаза у ову заштићенупећину шири се каменолом са веома интензивном експлоатацијом и честимминирањем. Вегетација у околини пећине која представља битно станиште слепих мишева који живе у њој је битно девастиранаширењем каменолома. Поређењем бројног стања из1994. и 2009. године је утврђен исти квалитативни састав врста,али је бројност појединих врста мања од 30 до 80 %", наводи се устудији.

Видео: Минирање код Хаџи Проданове пећине

До сада су пријављена два помора слепих мишева, на шта указују из Завичајног удружења "Хаџи Продан". Такође, из Удружења указују на минирања и разбијање камена, као и на загађивање речице на чијем изворишту се налази каменолом.

\"\"

Брига о пећини као заштићеном природном добру и о слепим мишевима као заштићеној врсти поверена је Туристичкој организацији Ивањица.

\"\"

У заштитној зони око пећине је забрањена, како је то одређено Одлуком о проглашењу Споменика природе „Хаџи Проданова пећина“:експлоатација минералних сировина на целом подручју; примарна прерада и предконцентрација сировина; депоновање примарних и секундарних јаловина, комуналног, индустријског и другог отпада; изградња индустријских, инфраструктурних, привредних, хидротехничких и других објеката ; руковање отровним хемијским материјама, нафтним дериватима и другим опасним и штетним материјама; градња привредних, викенд и других објеката; свака промена постојеће морфологије терена и водотока; извођење земљаних, грађевинских и других радова којима се може оштетити, пореметити или угрозити заштићено природно добро и његова околина; каптирање извора, изградња водозахвата и дубоких бушотина, које би могле имати утицаја на ниво подземних вода у карстном систему пећине, а нарочито издвојених за потребе појединачних домаћинстава; уништавање шумских комплекса и чиста сеча; преоравање природних ливада и пашњака и обављање других радова на местима и на начин који могу изазвати процесе јаке водне ерозије и неповољне промене предела; крчење вегетације и обављање других радова на местима и на начин који могу изазвати процесе јаке ерозије и неповољне промене предела.



Минирања се врше редовно.