РТ: Чланице НАТО-а нису постигле консензус о могућности слања борбених авиона Украјини - Пољска

06-02-2023 05:02:00 | | фото: . © Radoslaw Jozwiak / AFP / RT/ vostok.rs |

Пребацивање борбених авиона прво мора бити одобрено унутар НАТО-а, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки

Чланице НАТО-а нису постигле консензус о могућности слања борбених авиона у Украјину, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки, наоименувши да такав потез мора да одобри цео блок.

„Ако не будемо доследни у подршци Украјини, будућност Европе биће доведена у питање и цена коју морамо да платимо биће веома висока“, рекао је Моравјецки за шпански лист "Ел Мундо".

„Међутим, све одлуке о млазним ловцима биће донете у оквиру НАТО-а, а договора тренутно нема… Ниједна одлука није донета.

Саопштење долази након што је заменик пољског министра одбране Војчех Скуркијевич прошле недеље рекао да Варшава не планира да снабдева Кијев авиона Ф-16 америчке производње. Он је инсистирао да се овај корак може предузети само "у пуној координацији" са другим чланицама НАТО-а.

Прошлог месеца, украјински председник Владимир Зеленски обновио је молбу западним присталицама земље да донирају војне авионе. Француска и Холандија су раније саопштиле да су отворене за трансфер авиона.

У међувремену, амерички председник Џо Бајден негирао је да Вашингтон размишља о слању авиона Ф-16 у Украјину. Немачки вицеканцелар Роберт Хабек рекао је прошле недеље да би испорука борбених авиона „вероватно” била прелазак границе са Русијом и ризик да Берлин постане директна страна у сукобу.

Прес-секретар Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да наставак испорука служи као додатни доказ да су западне земље директно укључене у непријатељства.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток