РТ: Русија спремна да пружи сву неопходну помоћ Сирији и Турској

06-02-2023 05:23:45 | | фото: © Anas Alkharboutli / picture alliance via Getty Imag |


Сиријски председник Башар Асад прихватио је понуду Русије за помоћ након низа смртоносних земљотреса који су у понедељак потресли регион, саопштио је Кремљ. Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са Асадом како би му пренео саучешће и понудио помоћ.

Земљотреси су погодили северни део Сирије и централну и југоисточну Турску, што је резултирало укупним бројем погинулих од преко 1.500 до сада.

Путин је понудио Сирији да пружи сву неопходну помоћ да помогне у суочавању са последицама катастрофе, саопштила је прес-служба Кремља.

Кремљ је саопштио да је Асад „са захвалношћу прихватио ову понуду“ и да ће спасиоци руског министарства за ванредне ситуације одлетети у Сирију „у наредних неколико сати“ како би помогли у пружању помоћи.

Москва је такође послала депешу турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану у којој је Путин изразио најдубље саучешће Русије због бројних жртава и великих разарања изазваних земљотресима. Он је замолио Ердогана да пренесе "речи искреног саучешћа" породицама погинулих и пожелео брзо спасавање свих преживелих.

Русија је такође понудила Турској своју помоћ у суочавању са последицама катастрофе и саопштила да су спасиоци спремни да одмах крену да помогну.
Очекује се да ће Ердоган и Путин о том питању разговарати телефоном касније данас, наводи Кремљ.
Поред више од 1.500 живота изгубљених у трагедији, уништене су хиљаде зграда, а оштећена је критична инфраструктура и велики број историјских споменика. Ердоган је описао потрес као најгори који је погодио земљу од 1939. године.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток