РТ: Руски батаљон даје 170.000 долара за сваки западни тенк

05-02-2023 10:29:55 | | фото: © INA FASSBENDER / AFP / RT/ vostok.rs |


Руски батаљон понудио је награду за сваки оперативни тенк западне производње који заробе руске снаге.

Саопштење је дао батаљон "Павел Судоплатов", међународна добровољачка јединица створена у руској области Запорожје у септембру 2022. године, а названа по чувеном обавештајном оперативцу из совјетског доба познатом по својим операцијама против украјинских нациста.

Батаљон је на друштвеној мрежи саопштио да „званично саопштава да ће платити 12 милиона рубаља (170.000 долара) за сваки заробљени тенк `Леопард`, `Абрамс` или `Челенгер који се може искористити“.

Саопштење је део тренда у којем су руски пословни субјекти и званичници давали награде за западну технику заробљену или уништену у Украјини.

Крајем прошлог месеца, Александар Осипов, гувернер руског источног Забајкалског региона, потписао је наређење којим се локалним војницима који се боре у Украјини нуди три милиона рубаља (42.000 долара) за оперативни тенк `Леопард 2`, или милион рубаља (14.000 долара) за уништавање једног.

Гувернер је обећао 1,5 милиона рубаља (21.000 долара) за заробљавање и 500.000 рубаља (7.000 долара) за уништавање америчких тенкова М1 "Абрамс".

Ова и сличне иницијативе су добиле подршку од Кремља. Прес-секретар Дмитриј Песков рекао је да оне служе као сведочанство „јединства и жеље свих да директно или индиректно допринесу” циљевима руске војне операције у Украјини.

У јануару је неколико западних земаља донело одлуку без преседана да снабдева Украјину модерним главним борбеним тенковима. Немачка је најавила да ће послати 14 тенкова "Леопард 2" у Кијев и дозволити другим европским земљама да извозе сопствене залихе у Украјину, а САД су се обавезале да ће испоручити 31 тенк "Абрамс". Велика Британија се такође укључила, најављујући да ће подржати Украјину са 14 тенкова "Челенџер 2".

Русија је више пута упозоравала Запад да не подржава Украјину оружјем, тврдећи да ће то само продужити сукоб. Коментаришући испоруке модерних тенкова Кијеву, Песков је истакао да ће они „горети као остало“ западно оружје.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток