РТ: Путин није претио Немачкој - Шолц

05-02-2023 10:15:11 | | фото: © David Hecker / Getty Images / RT/ vostok.rs |

Немачки тенкови такође не представљају претњу руској територији, рекао је немачки канцелар

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је са украјинским председником Владимиром Зеленским постигнут „консензус“ да Кијев неће користити западно оружје, укључујући немачке тенкове "Леопард", за извођење напада на руску територију. Запад, међутим, и даље сматра Крим и још четири нова руска региона деловима Украјине.

У интервјуу за лист "Билд ам Зонтаг" објављеном у суботу увече, Шолц је поново сву кривицу за сукоб свалио на Москву, тврдећи да је „ничим изазвана агресија“ Русије оправдала колективну интервенцију Запада војном помоћи да заштити „европски мир и ред.

„Заједно са нашим савезницима дајемо борбене тенкове Украјини како би се они могли бранити“, рекао је Шолц. Додао је да је Берлин „пажљиво одмерио сваку пошиљку оружја, блиско координишући пре свега са Америком“.

Шолц је прошлог месеца обећао Украјини 14 тенкова "Леопард" 2А6 из сопствених залиха Бундесвера, након што су САД обећале да ће послати неке од својих тенкова М1 "Абрамс" касније ове године. У интервјуу, немачки лидер је одбацио сваку забринутост да се оружје његове земље још једном користи против руских војника као „неразумна историјска поређења“.

На свечаности поводом 80. годишњице победе у Стаљинградској бици у четвртак, руски председник Владимир Путин рекао је да је „невероватно, али истинито, поново нам прете немачки тенкови `Леопард`, са крстовима на трупу. И још једном покушавају да се боре против Русије у Украјини уз помоћ Хитлерових следбеника, бандероваца.

„Они који желе да победе Русију на бојном пољу очигледно не схватају да би савремени рат са Русијом био потпуно другачији за њих“, додао је он, обећавајући одговор који иде даље од оклопних возила.

„Не, Путин није претио ни мени ни Немачкој“, рекао је Шолц поводом телефонских разговора са руским лидером када је новинар саопштио тврдње бившег премијера Велике Британије Бориса Џонсона. Кремљ је навео да је Џонсон или намерно лагао о „ракетној претњи“ или једноставно није разумео о чему Путин говори.

На питање да ли постоји било какав договор са председником Владимиром Зеленским да се западно оружје користи само на територији Украјине, Шолц је рекао да постоји „консензус“. Он није прецизирао да ли постоји консензус око тога које се територије сматрају украјинским.

САД су такође пружиле војну помоћ Украјини под условом да она наводно неће бити коришћена за гађање циљева у Русији. Међутим, амерички званичници су рекли да се ово ограничење не односи на Крим и друге нове руске територије и више пута су изјављивали да је Кијев слободан да бира своје мете.

Крим и град Севастопољ придружили су се Русији 2014. године након референдума. Доњецка и Луганска Народна Република, као и Херсонска и Запорошка област, учиниле су исто прошле године.

Путин је у среду дао задатак војсци да „елиминише сваку могућност“ украјинских удара на Русију. Министар спољних послова Сергеј Лавров је појаснио да то укључује територије које Украјина и даље сматра својим, рекавши да ће Москва „померити“ украјинске трупе на домет на којем неће представљати претњу, и да „што више оружја дугог домета буде испоручено кијевском режиму, то ће даље требати да се помера далеко од наших територија“.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток