РТ: Русија повећала глобални извоз хране

03-02-2023 06:18:38 | | фото: © Sputnik / Vitaly Ankov/ vostok.rs |


Руски извоз хране скочио је за 12 одсто у монетарном смислу прошле године на више од 70 милиона тона, упркос потешкоћама изазваним западним санкцијама, известило је Министарство пољопривреде Русије.

Министарство је истакло да су домаћи пољопривредни производи испоручени у 150 земаља, истичући да допринос Русије светској прехрамбеној безбедности стално расте.

Према последњем извештају, извоз производа од уља и масти порастао је за 26%, меса и млечних производа за 16%, а извоз житарица за 14%.

Министарство је констатовало и добре резултате у раду на преоријентацији извозних токова, изградњи нових логистичких ланаца и финансијских трансакција, као и олакшавању услова за пружање државне подршке.

„Ово ће помоћи даљем повећању извоза на приоритетна тржишта“, закључује се у саопштењу.

Западне санкције уведене Русији ометају снабдевање храном на светском тржишту, претећи да погоршају глобалну кризу са храном.
Руски председник Владимир Путин је више пута изјавио да, упркос препрекама, Русија остаје спремна да помогне сиромашним земљама у борби против глади, пружајући им неопходну помоћ.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток