ЕУ: Основно питање је руска замрзнута имовина и могућност да она буде конфискована и искоришћена за обнову Украјине

23-01-2023 08:29:37 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Председник Европског савета Шарл Мишел признао је да ће предузимање даљих мера у ЕУ у вези са Москвом због ситуације у Украјини бити тешко.

„Такође могу да кажем да у Украјини очекују да задржимо притисак на Кремљ новим пакетима санкција, чак схватајући да је сваки од њих тежи од претходног“, рекао је Мишел за Ел Мундо.

„Имамо механизме, али следећи кораци ће бити тешки“.


Према његовим речима, „треба да обиђете све регионе, од Африке до Латинске Америке, да бисте рекли шта се дешава“ у Украјини.

Он је појаснио да украјински председник Владимир „Зеленски веома инсистира на томе, посебно због кризе са храном“.

„Зато су одлучили да отворе 10 нових амбасада на афричком континенту, ово је прави избор и ми ћемо им помоћи“, додао је Мишел.

„Основно питање је руска замрзнута имовина и могућност да она буде конфискована и искоришћена за обнову Украјине“, односно да се "уради нешто са њом у складу са правним принципима".

Навео је да ЕУ има неколико опција.

„Није нимало лако, нећу да лажем“, додао је он.

Мишел је такође устврдио да би пораз Украјине „означио веома опасан преседан за будућност“. Он је поново подсетио на свој став подршке слању тенкова у Кијев и додељених 50 милијарди евра помоћи и још 18 милијарди евра, које су одобрене у децембру за макрофинансијску помоћ, чија ће прва исплата бити овог месеца“, додао је он.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток