Лавров: Чињеница да Европа не може да заштити своје интересе је медицинска чињеница

07-12-2022 11:52:19 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Европа још не може да заштити своје интересе, то потврђују резултати посете француског председника Емануела Макрона Сједињеним Државама, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Чињеница да Европа има интересе који се не поклапају са интересима Сједињених Држава је очигледна. Чињеница да Европа не може да заштити те интересе, по мом мишљењу, такође је медицинска чињеница", рекао је он током говора на међународном форуму „Примакова читања“.

„Бар ме у овом мишљењу учвршћују резултати или недостатак посете Макрона Вашингтону“, додао је министар.

Москва не прави трагедију од тренутне ситуације у међународним односима, ово је трагедија за Запад, додао је он.

„Ми не правимо трагедију од садашње ситуације, верујем да је то трагедија за западну цивилизацију, за западни систем светског поретка“, рекао је Лавров.


Он је приметио да се систем светског поретка заснован на принципима глобализације, који су поставили Американци, „потпуно дискредитовао као неспособан за преговоре“.

Према речима министра, „ако се сутра учини да Вашингтону опет нешто ново не одговара, он ће без оклевања и без бриге чак ни за своје савезнике увести нове приступе”.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti