РТ: Шведска и Финска морају да предузму конкретне кораке - Турска

07-12-2022 10:54:27 | | фото: © Arif Akdogan / Anadolu Agency via Getty Images / RT |


Турска инсистира на томе да Шведска и Финска, кандидати за чланство у НАТО-у морају испунити своја обећања да ће се обрачунати са осумњиченим терористима, првенствено присталицама курдских милиција, пре него што Анкара размотри њихове кандидатуре за чланство, рекао је турски министар одбране.

"Постоје обавезе које су потписале Шведска и Финска... Oне морају бити испуњене", рекао је Хулуси Акар, преноси агенција Анадолу.

„Након што се to уради, турски парламент ће донети одлуку. Такође покушавамо да помогнемо Шведској и Финској“, додао је он.

Акар би требало да се састане са својим финским колегом, Анти Кајконеном, када посети Анкару касније ове недеље.

Хелсинки и Стокхолм су у мају поднели захтев за чланство у НАТО-у, тврдећи да је тај потез подстакнут руском војном операцијом против Украјине. Турска је саопштила да неће прихватити њихове захтеве осим ако се не позабаве забринутошћу због наводног присуства терориста на њиховом тлу.

Турски званичници су мислили на противнике њихове владе који су пронашли уточиште у нордијским земљама, првенствено на присталице курдских милиција. Анкара је устврдила да европске земље дозвољавају тим лицима да пружају финансијску подршку групама удруженим са Радничком партијом Курдистана, или ПКК, покретом који водио+ вишедеценијски герилски рат против Турске.

Три земље потписале су меморандум у којем су се Шведска и Финска обавезале да ће преиспитати своју политику борбе против тероризма и турске захтеве за изручење осумњичених терориста.

„Помно пратимо ситуацију у Шведској и Финској. Нажалост, још увек видимо неке провокативне акције и слике у овим земљама. Очекујемо да и Шведска и Финска предузму конкретне кораке“, рекао је турски министар Акар новинарима.

Осуђени терориста Махмут Тат је прошле недеље затворен у Турској након што је изручен из Шведске. Турски суд га је 2015. године осудио на шест година и десет месеци због умешаности у ПКК, јавили су турски медији.

Шведски посланици су у новембру усвојили амандман на устав којим би се пооштрили закони у вези са тероризмом.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti