Столтенберг: Разматрамо испоруке нових система наоружања Украјини

07-12-2022 10:30:05 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |

„Русија није показала сигнале да је спремна за преговоре уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета Украјине“

Земље НАТО-а стално разматрају могућност испоруке нових врста наоружања Украјини, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.


„Не могу да говорим о конкретним типовима система оружја које разматрамо за испоруку Украјини, стално разматрамо додавање нових система“, рекао је он.

Истовремено, према његовим речима, од великог значаја је и питање обезбеђивања ефикасности функционисања наоружања које је већ испоручено Украјини, снабдевање муницијом, резервним деловима за њих, као и одржавање ових врста наоружања.

Столтенберг је додао да завршетак сукоба у Украјини неће аутоматски довести до нормализације односа алијансе и Москве.

"Морамо схватити да крај овог рата неће значити повратак добрим или нормалним односима са Русијом. Морамо бити спремни за дуге и тешке односе са Русијом. То значи потребу да улажемо у нашу одбрану, јачајући колективну одбрану и одвраћање“, рекао је он.

Навео је и да, према његовом мишљењу, услови за мировне преговоре између Русије и Украјине „још нису створени“.

"Услови још нису створени, јер Русија није показала сигнале да је спремна за преговоре уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета Украјине. Али о томе не треба да одлучујемо ни ја ни Брисел. Украјинци треба да одлуче када дође време за преговоре, али ни ја ни Брисел не треба да одлучујемо о томе“ додао је он.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti