Москва подржава идеју о стварању безбедносне зоне око нуклеарне електране Запорожје

07-12-2022 07:53:20 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Москва подржава идеју о стварању безбедносне зоне око нуклеарне електране Запорожје, изјавила је руски представник Наталија Кармазинскаја на састанку Генералне скупштине УН.


"У принципу подржавамо ову иницијативу. Али потребно је да се договоримо о параметрима ове зоне како то не би довело до смањења степена њене заштите и повећања претње од терористичких напада", додала је она.

Она је подсетила да је на такву идеју дошао генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси након инспекције нуклеарне електране 1. септембра.

Кармазинскаја је истакла да је главна претња безбедности електране гранатирање које врше Оружане снаге Украјине. Конкретно, подсетила је, Кијев је отворио ватру на нуклеарну електрану 19. и 20. новембра.

„Релевантне информације смо дистрибуисали као званичне документе Савета безбедности и Генералне скупштине УН. Међутим, Сједињене Државе и њихови савезници настављају да игноришу оно што се дешава и не журе да уразуме режим Владимира Зеленског, који се заправо игра са животима, не само његове земље, већ и целог европског континента“, упозорила је она.
Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и инсталисаном капацитету. Од марта је чува руска војска. Како је објашњено у Министарству спољних послова Русије, ова мера је неопходна да би се спречило цурење нуклеарних и радиоактивних материјала. Истовремено, Оружане снаге Украјине редовно гранатирају и саму станицу и Енергодар.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti