РТ: Јутјуб блокирао РТ Балкан

06-12-2022 10:52:17 | | фото: © РТ/ vostok.rs |


Платформа Јутјуб у власништву Гугла, блокирала је канал РТ Балкан са седиштем у Београду. Није дато никакво објашњење за такав потез, који је уследио три недеље након покретања медија на србском језику у региону препуном извештавања западних медија.


РТ Балкан је известио о забрани у понедељак вече, истичући да је последњи видео постављен интервју са руским амбасадором у Србији Александром Боцан-Харченком.

„Зашто је власнике медијског простора на Западу уплашило извештавање РТ-а на србском језику?наводи у објави РТ Балкан.

„Њ
ихов поступак пре свега говори о неслободи медија на Западу, тим пре што објаве на нашем Јутјуб каналу ни на који начин нису кршиле правила ове компаније.

Сајт на србском језику покренут је 15. новембра, са плановима за почетак ТВ емитовања до 2024. године. РТ је отвори налог на Јутјубу и постави садржај иако је платформа у власништву Гугла претходно забранила све „руске“ медије.

Усвојена у марту, забрана је уследила након захтева ЕУ да блокира канале РТ и Спутњик на територији ЕУ. Говорећи на Светском економском форуму у Давосу у мају, извршни директор Јутјуба Сузан Војцицки објаснила је да је платформа створила нову политику у вези са „провереним насилним догађајима“, која ставља „негирање или тривијализацију“ сукоба у Украјини у исту категорију као и негирање холокауста.

У међувремену, Јутјуб је наставио да ради у Русији како би грађани могли да имају приступ „независним вестима“, рекла је она, додајући да је једна од лекција сукоба у Украјини да се „информације могу користити као оружје“.

РТ је тужио Јутјуб у мају. У октобру је арбитражни суд у Москви пресудио да видео платформа мора да деблокира налоге РТ-а или да се суочи са дневним казнама од 100.000 рубаља (1.694 долара), која се удвостручује сваке недеље. Исти суд је замрзнуо имовину Гугла у Русији, процењену на 500 милиона рубаља (8,4 милиона долара), како би обезбедио извршење пресуде.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti