РТ: Завршен кључни део гасовода „Источна рута“

06-12-2022 07:46:15 | | фото: © Getty Images / Future Publishing / Contributor / RT/ |

Енергетски пројекат Русије и Кине

Кључни грађевински пројекат који је део гасовода Источна рута којим се руски природни гас снабдева Кином завршен је током викенда, објавио је кинески лист Глобал тајмс.

Сада завршени тунел испод реке Јангце омогућиће руском гасу да стигне до Шангаја. За изградњу је било потребно 28 месеци, а дугачак је преко 10 км и пројектован је за три цеви гасовода, свака пречника 1,4 м, наводи се у извештају. Очекује се да ће гасовод Источна рута бити завршен и пуштен у рад до 2025. године.

Завршетак тунела помера гасовод корак ближе потпуном функционисању, помажући на тај начин да се обезбеди снабдевање Кине енергијом усред раста глобалних цена, каже Лин Бокианг, директор Кинеског центра за истраживање економије енергије на Универзитету Сјамен.

Он је објаснио да „пројекат нуди успешан пример обостране користи и међународне сарадње и комбинује предности богатих ресурса Русије са огромним кинеским тржиштем“.

Гасовод Источна рута је делимично пуштен у рад у децембру 2019. године, чиме је постао први гасовод за снабдевање Кине руским гасом. Укључује 3.000 км дуг гасовод Снага Сибира у Русији и део дуг 5.111 км у Кини.

Гасовод ће Кину снабдевати са 38 милијарди кубних метара руског природног гаса годишње почевши од 2024. То је део 30-годишњег споразума вредног 400 милијарди долара који су потписали руски Гаспром и Кинеска национална нафтна корпорација у мају 2014. године.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti