РТ: Русија и даље има интерес да извози гас, а ми нисмо у стању самодовољности - Италија

05-12-2022 08:16:48 | | фото: © Getty Images / Loop Images / Contributor / RT/ vost |


Италија се и даље ослања на руски природни гас, који наставља да увози упркос позивима ЕУ за забрану, рекао је министар за животну средину и енергетску безбедност Гилберто Пичето Фратин.

У интервјуу за дневни лист Ла Стампа, он је рекао да је 250 милиона кубних метара гаса ушло у Италију претходног дана, укључујући 90 милиона кубних метара из Алжира, који је постао „главни снабдевач земље“.

Министар је додао да из Русије и даље стиже 30 милиона кубика, а да просечна дневна количина из санкционисане земље достиже око 20 милиона.

"Срећом, још 25 милиона кубних метара долази преко Трансјадранског гасовода, око 10 милиона кубних метара из Норвешке и 45 милиона кубних метара течног гаса на нашим терминалима за регасификацију“, објаснио је министар енергетике.

Он је упоредио италијански план енергетске транзиције са „преокретањем пешчаног сата који нас доводи до тога да морамо да тражимо на југу гас који је раније долазио са севера и који у будућности такође може ставити Италију у позицију предности у односу на друге европске земље.

„Још нисмо преврнули пешчани сат; Русија и даље има интерес да извози гас, а ми нисмо у стању самодовољности. Још нисмо изашли из тунела“, нагласио је он.

Према његовим речима, Италија ће преживети ову зиму, „али забринутост је и даље јака јер од маја морамо да попунимо залихе да покријемо следећу зимску сезону, а то је тежак подухват.

Италија се, заједно са другим земљама ЕУ, бори са рекордно високом инфлацијом, углавном вођеном растућим трошковима енергије. Земља се ослања на увоз за скоро 75% своје енергије. Почетком ове године добијала је 40 одсто гаса из Русије, али је увоз касније опао због санкција Москви и саботаже гасовода "Северни ток".

У октобру је енергетска група "Ени" саопштила да Русија сада чини само око 10% увоза гаса из Италије.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti