РТ: Мађарска изузета од ограничења цене руске нафте - Сијарто

04-12-2022 10:44:35 | | фото: © Getty Images / shotbydave / RT/ vostok.rs |

Министар спољних послова Петер Сијарто каже да ће та мера нанети штету европској економији

Мађарској је одобрено изузеће од горње границе цена руске нафте коју су поставиле ЕУ и земље Групе седам (Г7), саопштио је у мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

„Током преговора о лимиту цене нафте, жестоко смо се борили за мађарске интересе и на крају смо успели. Мађарска је изузета од ограничења цене нафте. Још једном смо успели да заштитимо сигурност снабдевања енергијом наше земље“, написао је Сијарто на својој Фејсбук страници.

Он је такође критиковао иницијативу, рекавши да је "крајње време" да Брисел схвати да мере попут ове "највише штете европској економији". Он је додао да би уместо постављања ограничења цена требало повећати број енергената, што би на крају оборило светске цене.

Г7, ЕУ и Аустралија сложили су се да поставе горњу границу цене руске нафте која се испоручује путем мора на 60 долара по барелу, која би требало да ступи на снагу 5. децембра или убрзо након тога, наводи се у заједничком саопштењу објављеном у суботу.

Ограничење ће забранити западним компанијама да осигуравају или финансирају пловила која превозе руску нафту, осим ако се терет не купи на нивоу ограничења или испод њега. Бродови који прекрше споразум о ограничењу цена биће кажњени повлачењем осигурања и финансирања на 90 дана. Капацитет ће се ревидирати свака два месеца. Очекује се да ће слична мера усмерена на руски извоз нафтних деривата бити уведена у фебруару.

Москва је у суботу поновила да неће признати горњу границу цена. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да руска влада тренутно анализира ситуацију. Русија би такође требало да касније данас разговара о ограничењу са чланицама ОПЕК-а.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti