Москва: Изгубили смо интересовање за Минхенску конференцију која је изгубила своју објективност

01-12-2022 07:30:48 | | фото: © РИА Новости / Мария Девахина/ vostok.rs |

,

Руска делегација не жели да учествује на предстојећој Минхенској конференцији, чак и да буде позвана, Русија је изгубила интересовање за форум који је изгубио објективност, речено је за РИА Новостима у Министарству спољних послова Русије.

Наводи се да су „обратили пажњу на твит председавајућег Минхенске безбедносне конференције Кристофа Хојзгена, у којем је навео да руски званичници неће бити позвани на састанак ове године, и истакли намеру да `разговарају о будућности Русије` са лидерима `руске опозиције и прогнаника`“.

„Сматрамо ово као еклатантно кршење принципа Повеље УН и Завршног акта КЕБС-а из Хелсинкија из 1975. године о немешању у унутрашње ствари“, саопштило је Министарство спољних послова.

Министарство сматра да су „одбијање дијалога, неспремност или страх да се чује гледиште Москве и разговара о могућим опцијама за превазилажење најтеже кризе на европском континенту од Другог светског рата неуобичајени квалитети за дипломату, који је некада био господин Хојзген".

Министарство спољних послова сматра да „таквим изјавама и својим поступцима актуелни председавајући Минхенске конференције додатно дискредитује овај некада цењени форум“.

„Још једном смо приморани са жаљењем констатовати да се Минхенска конференција последњих година претворила у чисто трансатлантски форум, изгубила своју инклузивност, објективност и еквидистанцу према говорницима који говоре са њене говорнице. Интересовање за овај догађај је нестало у Москви“, објаснило је Министарство и додало да се „исто дешава и у другим незападним престоницама”.

Министарство спољних послова Русије је истакло да смо „из ових и других разлога раније одлучили да одбијемо учешће на састанку Минхенске конференције“.

„С обзиром на то шта је урађено на овој међународној дискусионој платформи, Хојзген је тешко требало да очекује учешће званичних руских представника, чак и да су били позвани“, напомиње Министарство.

„Конфронтациона политика западних земаља према Русији, покушаји да се она искључи из дијалога, уопште да се изгради безбедносна архитектура у Европи без Русије, само стварају нове линије тензија, продубљујући дуготрајни расцеп на заједничком континенту. То очигледно не испуњава фундаменталне интересе европљана“, закључило је Министарство.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti