РТ: Иран улази на руско тржиште аутомобила

29-11-2022 11:25:50 | | фото: © Getty Images / NurPhoto / RT/ vostok.rs |


Москва и Техеран су потписали меморандум о разумевању за извоз иранских аутомобила у Русију у вредности од 300 милиона долара, изјавио је председник асоцијације произвођача аутомобила те земље Мохамедреза Наџафи-Манеш.

Иран Ходро, највећи произвођач аутомобила на Блиском истоку, гледа на руско тржиште након одласка европских, америчких и јапанских брендова.

Многим страним произвођачима аутомобила било је тешко да наставе са радом у земљи након што су због западних санкција обустављене испоруке аутомобила и резервних делова Русији.

Ирански произвођач аутомобила саставља моделе кинеских брендова Хаима и Донгфенг. Прошле године, земља је лансирала лимузинуТарузасновану на Пежоу 301, док долазе и нови модели засновани на Пежоу и Цитроену.

Према подацима руске агенције Аутостат, до јула 2022. године у Русији је било 10.400 аутомобила Иран Ходро, који су представљени моделом Саманд (класа Ц лимузина), аутомобилом базираним на Пежоу 405.

Иран, који је деценијама био под западним санкцијама, успео је да развије сопствену аутомобилску индустрију која задовољава домаћу потражњу. Земља је такође била приморана да смањи ослањање на увоз страних аутомобила након што су делови и испоруке обустављени када су САД поново увеле санкције Исламској Републици 2018. године.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti