РТ: Већина чланица НАТО-а остала без оружја за Украјину - Њујорк тајмс

27-11-2022 12:45:21 | | фото: © AP / Roman Koksarov / RT/ vostok.rs |

Само веће државе имају потенцијал да наставе са наоружавањем Кијева, наводе америчке новине

Испоруке оружја Украјини оставиле су празне западне арсенале оружја, што отежава НАТО-у да испоштује обећања политичара да ће снабдевати Кијев, известио је Њујорк тајмс.


„Мање земље су исцрпиле свој потенцијал“, а према једном званичнику НАТО-а, најмање 20 од 30 чланица блока је „прилично искоришћено“, пише лист. Само „већи савезници“, укључујући Француску, Немачку, Италију и Холандију, имају довољно залиха да наставе или потенцијално повећају своје испоруке оружја Украјини.

Од почетка руске војне операције у Украјини крајем фебруара, САД и њихови западни савезници пружили су Кијеву милијарде долара војне помоћи, у износу од скоро 40 милијарди долара, што је сада упоредиво са целокупним годишњим одбрамбеним буџетом Француске. Москва је више пута упозоравала да ће испоруке оружја само продужити сукоб и повећати ризик од директног сукоба између Русије и НАТО-а.

Док Украјина наставља да тражи још оружја, залихе ЕУ су на измаку, а Немачка је већ „достигла свој лимит“ почетком септембра. У међувремену, Литванија, која нема више оружја за донирање, позвала је савезнике да Украјини дају „све што имамо“.

Амерички председник Џо Бајден обећао је да ће трансфере оружја држати отвореним „колико год буде потребно“, али чак су и америчке војне залихе испрљене након поновљених испорука Кијеву. Већ у марту, само неколико недеља након што је почео сукоб у Украјини, Министарство одбране САД се већ трудило да попуни хиљаде преносивих ракета испоручених Кијеву. До августа, америчке залихе артиљеријских граната од 155 мм биле су „непријатно ниске“, наводи Вол стрит журнал.

У најновијем извештају Пентагона наводи се више од 19 милијарди долара директне војне помоћи одобрене од фебруара, укључујући преко 46.000 противоклопних система, скоро 200 хаубица, 38 артиљеријских ракетних система "Хајмарс" и низ другог тешког наоружања, возила и муниције, као и преко 920.000 артиљеријских граната од 155 мм.



Амерички истраживачки центар Центар за стратешке и међународне студије (ЦСИС) раније је истакао да америчка војска „није структурирана да се бори или подржава продужени сукоб“, док је одбрамбена индустрија „димензионирана за мирнодопске стопе производње“, те да ће проширење капацитета трајати годинама.
НАТО је у великој мери војно инвестирао у Украјину, а чланице алијансе такође обезбеђују обуку и обавештајне капацитете. Упркос овој „подршци без преседана“, генерални секретар војног блока Јенс Столтенберг је више пута устврдио да „НАТО није страна у сукобу“.
Москва ствари види другачије. Више највиших званичника, укључујући министра спољних послова Сергеја Лаврова, оптужило је НАТО да води "прокси рат" против Русије, док је Путин навео да се Русија бори против „читаве војне машинерије Запада“.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti