РТ: Свака четврта немачка компанија размишља о преселењу производње у друге земље због енергетске кризе

27-11-2022 12:17:36 | | фото: © Getty Images / HBSS / RT/ vostok.rs |


Свака четврта немачка компанија размишља о преселењу производње у друге земље усред енергетске кризе, рекла је Тања Гонер, извршни директор Федерације немачке индустрије (БДИ), за лист "Ди Велт ам Зонтаг".

„Високе цене енергије и слабљење привреде погађају немачку привреду пуном снагом и представљају велики терет за наше компаније у поређењу са другим међународним локацијама. Немачки пословни модел је под огромним стресом. Свака четврта немачка компанија размишља о премештању производње у иностранство“, навела је она.

Енергетски интензивна хемијска индустрија Немачке посебно је погођена кризом, рекао је Волфганг Гросе Ентруп, извршни директор Удружења хемијске индустрије (ВЦИ).

„Бруталне цене енергената нас избацују. Без функционалне кочнице цена, Влада намерно прихвата деиндустријализацију“, упозорио је он, додајући да ће, ако хемијска индустрија пропадне, уследити друге индустрије, што би „могло бити нокаут за Немачку као пословну локацију.”

У извештају се наводи да немачке компаније пате од низа проблема, укључујући високе цене енергије, поремећене ланце снабдевања, па чак и накнадне потресе због кинеског ригидног сузбијања пандемије коронавируса.

Недавно усвојен Закон о смањењу инфлације од стране америчке владе, који обезбеђује 386 милијарди долара субвенција за нове технологије и континуирано ширење америчке индустрије, такође се сматра великим ризиком. Немачко министарство економије недавно је упозорило да једнострани потез САД-а захтева сличан одговор од ЕУ.

„Мораћемо да дамо сопствени европски одговор који истиче наше снаге“, саопштило је Министарство и додало да су немачкој индустрији, осим субвенција, потребне и „структурне реформе, пре свега убрзање процедура планирања и одобравања и дебирократизација.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti