РТ: Фарска Острва обновила споразум о риболову са Русијом

27-11-2022 08:49:34 | | фото: © Getty Images / Wolfgang Kaehler / RT/ vostok.rs |


Фарска Oстрва, аутономна територија која припада Данској, обновила су споразум о риболовној квоти са Русијом, саопштио је министар рибарства Арни Скаале.

Парламент Фарских острва је великом већином гласова одобрио продужење споразума на годину дана, рекао је министар. Споразум даје Фарским Острвима квоту за пецање у руском Баренцовом мору, док се заузврат руским бродовима даје право да пецају у водама код обале Фарских Oстрва. Руским бродовима је такође дозвољено да испоручују свој улов из фарских лука.

„Права је ствар да Фарска Oстрва обнове постојећи споразум са Русијом у којем размењујемо квоте“, рекао је Скаале за дански дневник "Јиландс постен".

Фарска Острва, иако су аутономна регија Данске, нису део ЕУ. Билатерални споразум о риболову између Русије и Фарских Острва постоји од 1977. године, а мењао се од тада сваке године. Међутим, након почетка руске војне операције у Украјини, било је позива са многих страна, укључујући данске и званичнике ЕУ и унутар саме владе Фарских Острва, да се споразум поништи.

Скаале је, међутим, приметио да је влада ове острвске државе одлучила да заштити своју економију. Рибарство је главна привредна делатност за архипелаг, који насељава око 53.000 људи, и чини 95% његовог извоза. Према Скаалеу, споразум са Русијом покрива 5% БДП-а Фарских Острва и „убедљиво је највећи споразум који имамо са другом земљом о сарадњи у области рибарства“.

Русија је постала кључно тржиште за извоз са Фарских Острва још 2013. године, када је ЕУ санкционисала острва због једностраног повећања риболовних квота. У 2014. години извоз рибе у Русију је додатно порастао када је Москва блокирала увоз хране из ЕУ, Норвешке и других западних земаља као одговор на санкције.

Русија је била највећи појединачни купац извоза са Фарских Острва прошле године, купујући скоро четвртину све рибе испоручене са Фарских острва.

У одбрану своје одлуке, власти Фарских Острва су истакле да је храна изузета из санкција ЕУ против Русије. Фарска Острва су увела санкције Русији прошлог маја када су забранила бродовима регистрованим под руском заставом приступ њеним лукама. Међутим, из забране су искључена руска рибарска пловила.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti