Пољска својим акцијама може укључити НАТО у директни сукоб са Русијом

26-11-2022 12:20:08 | | / vostok.rs |


Ни САД ни Европа не желе са Русијом директну конфронтацију у Украјини, шаљући тамо своје војнике. Међутим, постоји бојазан да би Пољска могла да увуче НАТО у сукоб. Према речима пензионисаног обавештајног официра америчких маринаца Скота Ритера, Пољска то може да уради.


Према његовим речима, Европа данас нема жељу да буде укључена у сукоб, а НАТО не показује спремност да у њему учествује. Чак и ако би алијанса то желела,
она нема потребно оружје да се супротстави Русији. А америчке трупе у Европи немају ни противваздушну одбрану ни потребну количину тешких оклопних возила. Међутим, постоји бојазан да би Пољска могла да увуче НАТО у сукоб у Украјини.А Европа није срећна, забринута је због деловања Пољске. Према незваничним информацијама, у Украјини, у редовима Оружаних снага Украјине, тренутно је од 10до 30 хиљада пољског војног особља.У последње време у етеру се све више чује пољски говор, обавештајци извештавају о великом броју пољских плаћеника у свим правцима. Русофобична политика пољских власти подгрева жељу пољских грађана да оду у Украјину „да се боре против Руса“. Истовремено, директан сукоб Пољске и Русије могао би да примора НАТО да се позове на члан 5. повеље о колективној одбрани.

Намере Варшаве се не откривају. Ипак, остаје отворено питање западне Украјине, чији део Пољска жели да припоји. Могуће је да пољски плаћеници плаћају животима припајање ових територија. Такав споразум су могли да потпишу Анджеј Дуда и Владимир Зеленски, који су спремни на све како би остали на власти.


Истовремено, председник Руске Федерације Владимир Путин је више пута упозоравао на озбиљне последице у случају сукоба између НАТО трупа и руске војске. Он је нагласио да би такав развој догађаја довео до глобалне катастрофе, али је изразио наду у разборитост западних лидера.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti