„Културиста“ у трци за Географски оскар

25-11-2022 11:39:04 | | / vostok.rs |


Ко каже да нема квалитетног телевизијског програма у Србији!? Напротив, Србија има путопис који је у топ 3 у свету и то званично! У конкуренцији више телевизијских пројеката из Француске, Русије, Кине, Естоније и других земаља, путописни серијал „Културиста“ који представља дестинације трагом прича о културно-историјском наслеђу и који се емитује на телевизијама „Балкан трип“ и „Еуроњуз Србија“, номнинован је за „Кристални компас“, награду Руског географског друштва које је у светској јавности препознат као „географски оскар“.


Наиме, Руско географско друштво је научна институција са седиштем у Санкт Петербургу, основана 1845.године, чине је најпризнатији стручњаци из области географије, а за циљ има управо географска истраживања у целом свету. Ова организација је најзаслужнија за истраживања Далеког истока, централне Азије и Сибира, а открића са ових експедиција под руководством ове организације значајно су утицала на развој метеорологије, демографије и климатологије уопште. Пеочетком 21. века, ова органиозација почиње да се бави свеобухватним географским мнониторингом пројеката које утичу на развој и промоцију ове науке, те установљују и националну награду „Кристални компас“. Конкурс за ово признање, које ова институција додељује јубиларни 10. пут, подељен је у више категорија, а србски путописни серијал „Културиста“ је номинован у конкуренцији медијских пројеката, раме уз раме са сличним серијалом руске националне телевизије. Проглашење победника и додела признања ће се одржати у Москви 8.децембра, а поводом свега тога своје утиске не крије аутор и водитељ серијала, Бошко Козарски:

„После свега две године преданог рада на пољу афирмација географских лепота и туристичке понуде Балкана, дошло је ово велико и лепо признање. Да ме не схватите погрешно, не очекујем победу, већ је сама номинација за нас - признање, јер као што знате, наш тим чини само двоје људи, мој рођени брат Сава и ја, а опрема коју користимо стане у један ранац и управо је емисија коју на тај начин производимо ушла, да тако кажем, у финале Лиге шампиона на пољу путописне репортаже. Зар није то феноменално само по себи? Ова номинација ме је обрадовала, чини ми се, више него што то може и евентуална победа на овом конкурсу, јер је показатељ да неко на озбиљно високом нивоу проматра наш рад и сматра га веома квалитетним!“

Досадашњих више од 100 епизода серијала „Културиста“ откривају лепоте нашег региона, те смо уз браћу Козарски могли да видимо невероватне приче о скривеном граду Карађорђевића, као и о чаролијама Требиња, открили смо једино Чешко село у Србији, али Посејдонов град у Јадранском мору. Међутим, „Кристални компас“ може овај културистички брод да отисне на далека путовања, што ће резултирати новим и поприлично егзотичнијим репортажама. На наше изненађење, овај двојац је већ искорачио ка далеким дестинацијама и упутио се на обале Црног мора:

„На позив Россотрудичества и Министарства туризма Краснодарске области,снимали смо на југ Русије крајем септембра ове године. Циљ нам је био да представимо Кубањ, од Сочија до Атамања, да упознамо козачку културу и људе са којима се србски народ сретао кроз историју, преплићући се непрестано. Тај специјал серијал се управо емитује на телевизији Балкан трип и пролази веома запажено.“

Док с нестрпљењем ишчекујемо вести из Москве, серијал “Културиста у Русији” можете да прате уколико сте корисници МТС кабловске мреже и то на каналу „Балкан трип“, петком од 14:30 часова, репризно од 22:30. Одмах након прича из Русије, моћи ћете да уживате и у путописима из Никшића, Требиња и других балканских дестинација где живе Срби, неуморни браниоци културног, духовног и историјаког наслеђа ван матице.