Путин: Русија спремна да прошири испоруке ђубрива на светска тржишта, пре свега у афричке земље

23-11-2022 09:30:45 | | фото: © РИА Новости / Виталий Тимкив/ vostok.rs |


Русија је спремна да прошири извоз ђубрива на светска тржишта, рекао је Владимир Путин на састанку са председником комисије Руског савеза индустријалаца и предузетника (РСПП) за минерална ђубрива и оснивачем Уралхема Дмитријем Мазепином.


Почевши разговор, председник је истакао да је Уралхима један од највећих играча на светском тржишту.

"Знам да се посао одвија, посао иде прилично успешно, упркос вештачким препрекама које праве неке земље. Од овога пате само светска тржишта, колико ја разумем. Спремни смо да овај посао проширимо са свим партнера, без икаквих изузетака“, рекао је Путин, замоливши саговорника да процени ситуацију.

Како је нагласио предузетник, ове године је произведено 42 милиона тона ђубрива, а 12 милиона тона отишло је на домаће тржиште. У условима западних санкција, према Мазепиновим речима, компаније су имале проблема са радом на страним тржиштима - више од 400.000 тона је заглављено у европским, укључујући балтичким лукама.

Бизнисмен је напоменуо да су руске компаније успоставиле партнерство са 26 афричких земаља и понудиле да организују бесплатне испоруке блокираних ђубрива под окриљем УН. Путин је подржао ту идеју, додајући да су га директно контактирали лидери земаља континента по том питању. Према његовом мишљењу, блокада снабдевања је потпуно неприхватљива.

„Наравно, морамо учинити све да осигурамо, пре свега, интересе наших пољопривредних произвођача, да подржимо ваше традиционалне купце, потрошаче, али и наше пријатеље у земљама у развоју, пре свега афричке земље. То ће бити исправно са хуманитарне тачке гледишта, а на крају и са пословног, што значи да ћете подржати своја тржишта“, рекао је председник.
Генерални секретар Конференције УН за трговину и развој Ребека Гринспен рекла је раније да би следећа серија руских ђубрива могла да буде послата у западну Африку. Овим питањем се баве Уралхем, Уралкали и УН.

Овог лета у Истанбулу су потписана два документа, од којих се један односи на извоз украјинског жита из црноморских лука, а други је меморандум о разумевању између Москве и секретаријата УН о олакшавању промоције руских прехрамбених производа и ђубрива НА светским тржиштима, што подразумева укидање ограничења на њихов извоз.

Први уговор је истекао 18. новембра, али је подразумевао аутоматско продужење за 120 дана у одсуству примедби било које од страна (Русија, Турска, Украјина, УН), што се и догодило. Рок трајања меморандума је, пак, три године.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti