Интервју - Мишел Зубеница, Центар за међународну јавну политику

24-06-2017 04:53:27 | | / mojenovosti.com |

Интервју са Мишелом Зубеницом, извршним директором Центра за међународну јавну политику .1. Србија између Истока и Запада - да ли је могуће водити избалансирану политику у 21. веку ?

1. Србија је земља која се налази на раскрсници путева и као таква увек је била интересантна великим силама. Тренутно живимо у периоду новог хладног рата када је наше подручје опет поприште сукоба великих сила, пре свега мислим на сукоб између Руске федерације са једне и САД и ЕУ са друге стране а управо је Балкан један од полигона за њихов геополитички окршај. Наша земља је показала да је могуће водити избалансирану спољну политику што доказују чести сусрети наших званичника са страним лидерима и интезивирање наших односа са свим великим силама: САД-ом, Русијом, Кином а поготово бих издвојио наш партнерски однос са Немачком као најмоћнијом и најзначајнијом земљом чланицом ЕУ. Важно је да се несврставамо само на једну страну већ да градимо партнерства широм света, да отварамо нова тржишта за наше привреднике и тражимо што више савезника за наше спољнополитичке циљеве.

2. Колико користи има Србија од сарадње са ЕУ, а колико са Руском федерацијом - и да ли их треба на тај начин упоређивати ?

2. Србија се определила да буде на путу европских интеграција пре свега јер је препознала да је то у њеном интересу. Процес приступања наше земље ЕУ је прилика да усвојимо европске стандарде у бројним областима како би подигли квалитет живота наших грађана и како би реформисали наше друштво и усмерили га у правцу развоја. Европска Унија нам је главни трговински партнер са којом обављамо скоро 70 процената укупне наше размене. Такође, државе чланице ЕУ су највећи страни инвеститори у нашој земљи који запошљавају на хиљаде наших грађана и доносе модерну технологију. Са друге стране такође важан партнер нам је и Руска федерација, пре све у енергетском сектору а све више и у другим економским областима. Србија је наиме једина земља у овом делу Европе која има потписан споразум о безцаринској трговини са Русијом који нажалост до сад нисмо користили у правој мери. Руско тржиште је веома важно за наше пољопривреднике као и за грађевинску индустрију тако да је изузетно важно да наша земља настави да се одупире притисцима за увођење санкција Руској федерацији. Русија се такође показала као изузетно важан партнер на спољнополитичком плану, управо је она спречила доношење британске резолуције у Сребреници у СБ УН и добрим делом допринела да Косово не постане члан УНЕСКО. Сви ови параметри показују да је зато веома важно да задржимо добре и партнерске односе са обе стране, јер смо у таквом пожају да будућност наше земље зависи и од Русије и ЕУ.

3. Колико младе у Србији занима политика и да ли су укључени у јавни и политички живот ?

3. Млади у Србији се нажалост налазе на маргинама политичког и друштвеног живота у без праве прилике да утичу на доношење важних одлука у нашем друштву. Мислим да би се млади више укључили у политичку партиципацију када би се њихово мишљење више поштовало. Млади морају да постану свесни да морају да се сами изборе за побољшање свог положаја како би се зауставио њихов одлазак из земље што један од највећих проблема Србије данас. Нажалост политичари немају претеран интерес да се озбиљније позабаве овом темом јер су пензионери били и остали главно гласачко тело у Србији.

4. Шта је по Вама највећа предност Србије ?


4. Највећа предност Србије су њени грађани, ми смо талентован народ који брзо учи, зна да ради, само је потребан да се успостави одржив и праведан систем који ће бити заснован на принципу позитивне селекције како би наши људи могли да се мотивишу и покажу своје умеће и потенцијал овде у нашој земљи, уместо да одлазе у стране земље где постижу извранредне резултате. Предност Србије је свакако је њен географски положај који морамо да искористимо да будемо земља у коју сви желе да долазе, улажу и праве послове.

5. Стално се говори о реформама - да ли су те реформе неопходне и на личном нивоу ?


5. Откад знам за себе у нашој земљи се прича о реформама и покретању истих, али ми се чини да политичари као да немају жеље и храбрости да те реформе стварно спроведу тако да оне остају увек за неки наредни период. Слажем се да су поред реформи наше државе потребне и реформе на личном плану јер верујем у филозофију индивидуалног развоја и успеха. Морамо да започнемо са мењањем негативних страна нашег менталитета којих је пуно као и оних добрих. Пре свега морамо да будемо лично много организованији, спремнији на више рада и да се неплашимо успеха, јер морамо бити свесни да уколико будемо успешни као појединци у области нашег занимања тако ћемо најбоље помоћи и нашој држави. Управо зато треба промовисати успех и рад у нашом окружењу како би искоренили тренутни принцип који влада у нашем друштву а то је да се успех у Србији не прашта и „да комшији цркне крава“.

6. Да ли је ИТ сектор будућност Србије - сведоци смо да је ИТ сектор међу 3 највећа србска извозника ?


6. Сматрам да је ИТ сектор највећи потенцијал Србије и да поред пољопривреде управо тој грани индустрије наша држава треба да посвети највише пажње у будућности. Мислим да у том сегменту треба да учимо највише од Израела који је постао држава стартапова и ИТ индустрије а ми смо већ показали протеклих пар година потенцијал у тој области тако што смо већ постали лидери у региону када је реч о извозу софтвера. Имамо пример бројних компанија попут Нордеуса који је показао како једна фирма талентованих ИТ инжењера из Србије може да постигне невероватан успех у светским оквирима.

7. На који начин се Центар за међународну јавну политику бави ситуацијом у Србији ?

7. Центар за међународну јавну политику активно прати политичке и друштвене процесе у Србији и покушава да покрене јавне дебате о свим значајним темама за нашу државу у циљу проналаска националног и друштвеног консензуса. Сматрам да је наш циљ да на објективан и професионалан начин анализирамо теме из области нашег интересовања и да дамо своје предлоге и идеје које би биле корисне за нашу земљу.

8. Шта бисте издвојили у досадашњем раду Центра за међународну јавну политику ?


8. Од формирања Центра за међународну јавну политику на Факултету политичких наука који је свечано отворио шеф српске дипломатије и тадашњи председавајући ОЕБС-а господин Ивица Дачић па до данас урадили смо заиста бројне пројекте од којих би издовојио само неке: „Дани Европске Уније“ када смо угостили тадашњег шефа делегације ЕУ Мајкла Девенпорта, конференцију у сарадњи са амбасадом Француске у Београду годину дана од париског споразума “КОП 21-Србија на путу климатских промена“, затим семинар „Дипломатија за младе“ када смо омогућили младим људима да чују предавања најеминетнијих стручњака из области међународне политике. Као партнери учествовали смо на пројекту БЕУМ 2016- највеће светске симулације рада европских институција када смо угостили око 200 младих људи из иностранства, поводом дана српске дипломатије снимили смо документарни филм „Представници српске дипломатије“ и урадили истраживање „ставови студената универзитета у београду о спољној политици србије". Поред ових пројекта и бројних других трибина, десетине ауторских текстова и других едукативних садржаја које смо организовали као највећи подстрек за даљи рад за мене лично ипак представља чињеница да смо успели да направимо озбиљну базу младих, перспективних и амбициозних људи, који ће уверен сам, представљати будућу елиту наше земље.


Иван Трајковић


Iva


КАТЕГОРИЈЕ