РТ: Москва би могла да настави да учетсвује у МКС-у док не постави своју космичку станицу

23-10-2022 06:40:12 | | фото: © Getty Images / Matthias Kulka / RT/ vostok.rs |


Москва ће вероватно пристати да продужи споразум о Међународној космичкој станици (МКС) до 2028. године, изјавио је заменик руског премијера Денис Мантуров. У међувремену, према речима званичника, Русија намерава да се фокусира на лансирање сопственог космичког објекта.

Обраћајући се новинарима на космодрому Восточни на руском Далеком истоку, Мантуров, који је такође на месту министра трговине, наговестио је да Москва верује да је „могуће да се продуже операције МКС-а док се руска орбитална станица распоређује у минималној конфигурацији“. Он је рекао да то значи да би садашњи споразум могао бити продужен до 2028. године.

О продужењу би се преговарало са националним космичким агенцијама и владама које учествују у међународном пројекту. Укупно, 14 земаља је укључено у МКС, укључујући Русију, САД, Јапан, Канаду и бројне европске земље.

Рад космичке станице регулисан је Међувладиним споразумом о МКС-у из 1998. године, који предвиђа коришћење објекта до краја 2024. године. Међутим, Мантуров је напоменуо да је НАСА померила свој званични датум пензионисања на 2030. и затражила од својих партнера, укључујући Руску космичку агенцију Роскосмос, да настави сарадњу до тада.

Крајем јула, директор Роскосмоса Јуриј Борисов рекао је да ће се Русија повући са МКС-а после 2024. године, додајући да Москва намерава да испуни своје обавезе према страним партнерима. Он је тада приметио да та одлука нема никакве везе са геополитиком, укључујући сукоб у Украјини.

Касније је Сергеј Крикалев, извршни директор за космичке програме са људском посадом у Роскосмосу, појаснио да тајминг повлачења зависи од техничког стања МКС-а и да може доћи у било које време након 2024. године.

Док планира да се повуче са МКС-а, Русија такође намерава да сагради сопствени космички објекат под називом Руска орбитална сервисна станица (РОСС). Према речима Владимира Соловјова, бившег совјетског космонаута и главног пројектанта произвођача космичких летелица РСЦ Енергиа, изградња новог објекта неће почети пре 2028. године, док би његов први модул могао да буде лансиран између 2027. и 2028. године. Пројекат ће бити изграђен на бази научног Модула за напајање 1, који је првобитно био дизајниран за МКС, али се сада мења, рекао је тада Соловјов.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti