РТ: Путин потписао споразуме о приступању ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области Русији

30-09-2022 04:23:20 | | фото: © AP / Mikhail Metzel / Kremlin pool / RT/ vostok.rs |

Документе сада треба да верификује Уставни суд и Парламент

Председник Владимир Путин потписао је споразуме о укључивању две републике Донбаса, као и Херсонске и Запорошке области, које су прогласиле независност од Украјине, у састав Руске Федерације. Церемонија у петак означава почетак формалног процеса њиховог приступања Русији.

Председници Доњецке и Луганске Народне Републике Денис Пушилин и Леонид Пасечник, као и лидери Херсонске и Запорошке области Владимир Салдо и Евгениј Балицки, потписали су споразуме о приступању заједно са Путином на свечаности.

Тај потез је уследио након званичних захтева Доњецке и Луганске Народне Републике, као и два јужна украјинска региона, који су прогласили независност, да се придруже Русији. Све четири територије одржале су референдуме о том питању између 23. и 27. септембра, на којима је изражена огромна подршка, према резултатима које су раније ове недеље објавили локални изборни одбори.

У Доњецку је 99,23% грађана гласало за поновно уједињење са Русијом, док је Луганск показао нешто нижу цифру од 98,42%. Запорошка област је снажно подржала идеју одвајања од Украјине и придруживања Русији са око 93% бирача, а у Херсонској области око 87% гласача је гласало за придружење.

Споразуми ће сада бити достављени руском Уставном суду, који ће их проценити како би се уверио да се не крши Устав. Када буду одобрени, споразуме ће прво морати да ратификује Државна дума – доњи дом руског парламента, а затим Савет Федерације, његов горњи дом.

Посланици ће такође морати да донесу закон о инкорпорацији две републике и два региона у састав Русије. Донбаске републике, као и Херсон и Запорожје, постаће део Русије чим Путин потпише закон.

У четвртак је председник Државне думе Вјачеслав Володин рекао да ће се Доњи дом руског парламента састати 3. октобра како би разговарали о бројним питањима, укључујући ратификацију споразума. Савет Федерације би о ратификацији требало да расправља на редовној седници 4. октобра, потврдила је у среду председник Горњег дома Валентина Матвијенко.

„Не видим потребу за ванредним седницама“, рекла је она тада новинарима.

У фебруару 2022. године, Кремљ је признао републике Донбаса као независне државе, оптужујући Кијев да није спровео споразуме из Минска, чији је циљ био да регионима Доњецка и Луганска да посебан статус у оквиру украјинске државе. Протоколи, уз посредовање Немачке и Француске, први пут су потписани 2014. године.

Русија је 24. фебруара послала трупе у Украјину, наводећи потребу да заштити Донбас. Такође је захтевала да се Украјина званично прогласи неутралном земљом која се никада неће придружити ниједном западном војном блоку.

Херсонску и Запорошку област заузеле су руске снаге убрзо након почетка сукоба. Званичници су од тада у више наврата разматрали идеју о придруживању Русији пре него што су на крају одржили референдуме у септембру.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti