Москва: Гутереш демонстрира исти селективан приступ као и земље Запада и ставља се у раван са њима

30-09-2022 08:58:42 | | фото: © UN Photo / Jean-Marc Ferré/ vostok.rs |


Стална мисија Русије при УН критиковала је изјаву генералног секретара организације Антонија Гутереша о референдумима одржаним у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области.


Генерални секретар УН је рекао да се референдуми „не могу прихватити“ и да "анексија" региона Русији није у складу са међународним правом.


Дипломате су напоменуле да Гутереш, ако је упознат са Повељом УН, треба да зна садржај члана 97, који дефинише генералног секретара као „главног административног службеника Организације“.


„Административне функције не дају генералном секретару право да даје политичке изјаве у име УН као целине, будући да она припада њеним државама чланицама, а да не говоримо о искључивом тумачењу норми Повеље и докумената генералног секретара УН, укључујући Декларацију из 1970. о принципима међународног права који се односе на пријатељске односе и сарадњу између држава у складу са Повељом УН“, саопштила је стална мисија.


Дипломате су такође констатовале да је Гутереш својим изјавама прекршио још једно фундаментално правило Повеље УН - члан 100, који предвиђа да се генерални секретар и Секретаријат „уздрже од сваке радње која би могла да утиче на њихов положај као међународних званичника одговорних само пред организацијом, другим речима, да увек морају деловати непристрасно“.

По питању Украјине, Гутереш демонстрира исти селективан приступ као и земље Запада и ставља се у раван са њима, саопштила је стална мисија.

Заменик представника Русије Дмитриј Пољански је са своје стране изразио жаљење што је Гутереш одлучио да утиче на став земаља пре расправе о теми референдума у ​​Генералној скупштини.

„Жалимо што је генерални секретар изабрао да игра улогу у утицају на позицију држава чланица УН уочи очекиваног покретања дискусије од стране западних земаља о питању референдума у ​​Генералној скупштини“, написао је он на Твитеру.

Како се очекује у петак, или почетком следеће недеље, Сједињене Државе и Албанија ће поднети на гласање у Савету безбедности УН свој нацрт резолуције којом се осуђују референдуми. Русија ће, из очигледних разлога, ставити вето. Затим ће, према правилима, то питање бити пребачено на расправу у Генералну скупштину.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti