Русија признала независност Херсонске и Запорошке области

30-09-2022 07:43:17 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин потписао је указе којима се Херсонска и Запорошка област признају као независне, наводи се на порталу за правне информације.


„У складу са општеприхваћеним принципима и нормама међународног права, признајући и потврђујући принцип једнаких права и самоопределења народа, садржаних у Повељи Уједињених нација, водећи рачуна о вољи народа Херсонске области на референдуму одржаном 27. септембра 2022. одлучујем: Признати суверенитет и независност Херсонске области“, наводи се у документу.

У другом сличном указу говори се о признавању суверенитета и независности Запорошке области.

Јуче је се сазнало да ће данас Кремљ бити домаћин церемоније потписивања споразума о уласку четири нове територије у састав Русије - Доњецке и Луганске Народне Републике, као и Херсонске и Запорошке области. На церемонији учествовати председник Путин и парламентарци.

Како је саошптио портпарол Кремља Дмитриј Песков, почетак церемоније заказан је за 15.00 часова. Према његовим речима, споразум о придруживању Русији биће потписан са сва четири субјекта у којима су одржани референдуми. Путин ће се данас састати и са лидерима ослобођених територија.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti