За атентат на Александра Захарченка плаћено два милиона долара

29-09-2022 12:04:32 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Нови детаљи убиства првог председника Доњецке Народне Републике Александра Захарченка откривени су у пресретнутом разговору између официра СБУ Александра Кијашченка и украјинског агента, рекао је за РИА Новости извор у структурама власти ЛНР.


„Да бисте разумели, пет милиона рубаља је плаћено за `Захарку` (Александар Захарченко). Кажем, пет милиона рубаља је отишло особи која је то извела. Два милиона долара - то је био укупан буџет за све - за припрему, за обележавање, и за тако даље. А особа која је то извршила, притиснула тастер на време, добила је пет милиона рубаља“, рекао је украјински безбедносни званичник, а фрагмент разговора су објавиле РИА Новости.


Како је прецизирао саговорник агенције, ови детаљи су изнети када је Кијашченко са агентом СБУ разговарао о припреми још једног терористичког напада, који је спречен.

У ЛНР-у су саопштили да су украјинске специјалне службе планирале да отрују једног високог функционера у републици уочи референдума о прикључењу Русији.

Захарченко је погинуо 31. августа 2018. у експлозији у кафићу "Сепар" у центру Доњецка. Власти ДНР-а су инцидент препознале као терористички напад. У мају 2019, нови председник републике Денис Пушилин је у интервјуу за РИА Новости рекао да су истрагом утврђени организатори, извршиоци и наручиоци убиства, међу којима су били високопозиционирани грађани Украјине.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti