РТ: ЕУ намерава да забрани и руски тоалет папир

29-09-2022 11:48:11 | | фото: © AP / Markus Schreiber / RT/ vostok.rs |

Производи за бријање, сапун, конац за зубе и дезодоранси су такође на предложеној црној листи

У жељи да Москви одузме трговинске приходе због сукоба у Украјини, ЕУ је предложила забрану увоза хигијенских производа руске производње, од сапуна и ствари за бријање до тоалетног папира и дезодоранса. Осми талас антируских санкција, представљен у Бриселу у среду, такође би забранио увоз неколико челичних производа и покушао да наметне горњу границу цене руске нафте.

„Не прихватамо лажне референдуме и било какву анексију у Украјини и одлучни смо да натерамо Кремљ да плати за ову даљу ескалацију“, саопштила је председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен у Бриселу. Према њеним речима, очекује се да ће предложени пакет санкција Русији одузети „додатних седам милијарди евра прихода“.

Мерама се захтева од становника ЕУ да се снађу без руских производа за „лепоту или шминку“, прибора за бријање, „личних дезодоранса“, зубног конца, сапуна и тоалетног папира, наводи Политико.

Најава Урсуле фон дер Лајен долази неколико дана након што је један од пионирских произвођача тоалетног папира у Немачкој, "Хакле", поднео захтев за банкрот, наводећи нагло растуће цене енергије и основних сировина.

"Хакле" и друге немачке компаније затражиле су од савезне владе да ограничи цену енергије као начин да остану солвентне, али то се десило пре него што је серија експлозија у понедељак оштетила два гасовода "Северни ток" и одсекла Немачку од руског природног гаса, можда трајно. У међувремену, владини званичници упућују Немце да се мање туширају и користе крпе за прање како би уштедели на топлој води.

Коментаришући предложене санкције, портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је саопштила да се између санитарних производа и уштеде воде „нехотично сећа чувеног писма од пре 200 година“, у којем је француски цар Наполеон рекао својој супрузи Жозефини: „Немој се прати.”

ЕУ такође намерава да санкционише филозофа Александра Дугина, чија је ћерка Дарја убијена прошлог месеца у експлозији аутомобила бомбе у Москви. Русија је идентификовала два осумњичена за терористички напад, а обе су држављани Украјине.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti