РТ: Србија би могла бити кажњена због неувођења санкција Русији - амерички државни медиј

29-09-2022 10:38:12 | | фото: © Andrej ISAKOVIC / AFP / RT/ vostok.rs |


Европски парламент би могао да позове ЕУ да замрзне преговоре о придруживању са Србијом и финансирање Београда због његових веза са Москвом, пренео је амерички државни медиј РФЕ/РЛ.

Претходно је група европских посланика саопштила да земља која не санкционише Русију не може да се нада придруживању блоку.

„ЕУ не може да настави приступне преговоре са Србијом ако се не усклади са санкцијама ЕУ против Русије. То ћемо саопштити у предстојећем извештају парламента о проширењу“, саопштила је Група социјалиста и демократа (С&Д група), након што су Београд и Москва потписали план за билатералне консултације за наредне две године.

Саопштење се односи на нацрт извештаја о стратегији проширења ЕУ, чије је детаље данас објавио РСЕ. Наводи се да документ садржи формулацију којом се позива ЕУ да казни Србију јер не прати Брисел у односима са Русијом.

Поред замрзавања преговора о придруживању ЕУ, посланици Европског парламента желе да препоруче да се Београд искључи из финансирања ЕУ за развој Балкана. Брисел треба да троши новац „потпуно у складу са сопственим стратешким циљевима и интересима ЕУ“, наводи се у нацрту, а преносиРФЕ/РЛ.


Хрватски посланик Тонино Пицула је главни аутор нацрта извештаја. Он је члан С&Д групе, која седи у парламентарном одбору за спољне послове и залаже се за убрзање ширења ЕУ, укључујући Молдавију и Украјину. Он је односе Србије са Русијом назвао „веома разочаравајућим јер долазе из земље која тежи да се придружи ЕУ“.

Одбор ће о нацрту извештаја расправљати 13. октобра, након чега ће он бити достављен парламенту на усвајање необавезујућом резолуцијом, саопштио јеРФЕ/РЛ. Гласање се очекује у новембру.





Дипломатски распоред који су Србија и Русија потписале прошлог петка изазвао је талас осуда званичника САД и ЕУ. Петер Стано, портпарол Европске комисије за спољне послове, упозорио је да то поставља "озбиљна питања" за Београд и да ће то бити истражено. Немачки европосланик Виола фон Крамон означила је то као „озбиљан скандал” који сигнализира да ЕУ треба да обустави преговоре о придруживању.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti