РТ: Шведска обалска стража открила четврто цурење гаса из „Северног тока“

29-09-2022 11:31:27 | | фото: © AFP / Swedish Coast Guard / RT/ vostok.rs |


Шведска обалска стража открила је четврто цурење гаса из "Северног тока", преноси Ројтерс позивајући се на шведски лист Свенска Дагбладет.

„Два од ова четири [цурења] су у ексклузивној економској зони Шведске“, рекла је портпарол обалске страже Џени Ларсон.

Друга два цурења су у искључивој економској зони Данске.

У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска гасовода. Компанија оператер је забележила пад притиска у гасоводима, а затим из ваздуха пронашла места четири цурења гаса. Сваки од гасовода састоји се од два крака.

\"\"
Фото: Kustbevakningen

Сеизмички центар Шведске забележио је снажне подводне експлозије. Власти Немачке и Данске не искључују да је узрок ванредне ситуације, саботажа.

Оба гасовода нису била у функцији у тренутку инцидента. "Северни ток" је заустављен током лета због потешкоћа са поправком и одржавањем "Сименсових" пумпи које су под санкцијама. Потпуно изграђен "Северни ток 2" никада није пуштен у погон, пошто је обустављена сертификација гасовода након почетка руске специјалне војне операције у Украјини. Упркос недостатку пумпања, сва четири крака била су напуњена гасом.

Генерално тужилаштво отворило је поступак за акт међународног тероризма. Према речима Дмитрија Пољанског, првог заменика представника Русије у УН, Савет безбедности ће се састати у петак на хитном састанку у вези са саботажом.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti