Финска затвара границу за руске туристе и транзит кроз земљу - фински медији

29-09-2022 11:24:50 | | фото: © РИА Новости / Павел Львов/ vostok.rs |


Финска ће следеће ноћи затворити границу за улазак туриста из Русије, пише највећи лист у земљи Хелсингин Саномат, позивајући се на изворе.


Нова гранична правила требало би да ступе на снагу већ од четвртка увече, осим ако Влада на седници која почиње данас у 13 часова не промени већ претходно договорени план.

Како је 23. септембра саопштио фински министар спољних послова Пека Хависто, власти су донеле фундаменталну одлуку да забране руским држављанима улазак у туристичке сврхе или ради транзита у друге земље ЕУ. Осим тога, поседовање некретнина у Финској више неће бити основа за добијање визе.

Финска је од 19. септембра једина погранична земља ЕУ чија је копнена граница отворена за Русе.

На неформалном састанку у Прагу 1. септембра, министри спољних послова ЕУ сложили су се да суспендују споразум о визним олакшицама са Русијом. Процес издавања виза је постао дужи, сложенији и скупљи.

Како је саопштила портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући ове одлуке, Москва неће постати попут Брисела у неразумној политици „спаљивања мостова“ међу људима, него ће задржати право да одговори.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti