РТ: Светски лидери морају да разговарају са Путином и Зеленским - Ердоган

23-09-2022 03:19:33 | | фото: © Global Look Press / Lev Radin / RT/ vostok.rs |


Светски лидери не чине довољно да окончају сукоб у Украјини, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у Њујорку.

Он је позвао своје колеге да се усредсреде на дипломатију и са Москвом и са Кијевом како би се окончале борбе.

Анкара је одувек „веровала у моћ дијалога и дипломатије“, рекао је Ердоган, указујући на посредничке напоре Турске како у истанбулском споразуму о житу између Москве и Кијева, тако и у недавној размени заробљеника између две стране. Он је додао да појединачни напори светских лидера нису довољни.

„УН нису могле да прекину рат, нису могле да зауставе крвопролиће и нису могле да пронађу решење за енергетску и прехрамбену кризу“, рекао је он, позивајући друге светске лидере да се придруже Турској у њеним дипломатским напорима. Ердоган је напоменуо да ће позвати Путина и Зеленског и наставити своју „телефонску дипломатију“.

Мора постојати „заједнички напор свих светских лидера“ и „сви“ треба да разговарају са руским председником Владимиром Путином, као и украјинским председником Владимиром Зеленским, да „отворе врата“ за дипломатију, рекао је он. Било какав „негативни приступ“ двојици лидера „неће донети резултат који очекујемо“, већ ће донети само још више смрти и разарања, упозорио је Ердоган.

Од почетка руске војне операције у Украјини, САД и њихови савезници у Европи и другде подржавају Кијев кроз финансијску и војну помоћ. Москва је више пута упозоравала да ће испоруке оружја Кијеву само продужити сукоб.

Француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц су међу ретким западним лидерима који су остали у контакту са Путином од почетка операције, иако њихови досадашњи напори нису донели никакав дипломатски помак.
Турска одржава контакт и са Москвом и са Кијевом током непријатељстава. Она је осудила употребу силе од стране Русије, али је одбила да учествује у међународним санкцијама Москви. Анкара је такође била укључена у договор који је уз посредовање УН омогућио извоз житарица из украјинских лука, који је договорен између Русије и Украјине у јулу.
Раније ове недеље, Ердоган је рекао да Москва настоји да оконча сукоб што је пре могуће. Он је рекао и да се Русији не може дозволити да задржи територије које је стекла од фебруара.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti