РТ: Две турске банке обуставиле коришћење руског платног система

20-09-2022 09:27:16 | | фото: © Getty Images / Anadolu Agency / Contributor / RT/ v |

Одлука је уследила након претњи санкцијама из Вашингтона

Турска Исбанк и Денизбанк саопштиле су да су обуставиле коришћење руског платног система Мир након упозорења Вашингтона да финансијске институције ризикују секундарне санкције ако помогну Москви да заобиђе америчке санкције. Банке су своју одлуку потврдиле руској новинској агенцији РИА Новости.

Исбанк је такође објаснила Блумбергу да је њена одлука уследила након саопштења Трезора САД о овој теми.

Прошле недеље, Канцеларија за контролу стране имовине америчког трезора (ОФАЦ) саопштила је да је спремна да уведе санкције било којој институцији ван Русије која користи руски платни систем. Касније су извори за Фајненшел тајмс рекли да САД и ЕУ намеравају да изврше притисак на турске банке, како би их спречили да помогну Москви да „заобиђе санкције“.

Турске банке придружиле су се платној мрежи Мир почетком августа, омогућавајући руским туристима да плаћају у земљи.

Мир је развила Централна банка Русије као домаћу алтернативу Визи и Мастеркарду након што је Москви уведена прва рунда санкција 2014. године. Од увођења новог платног система, руске банке су издале више од 129 милиона ових картица. Тренутно су прихваћене у Турској, Вијетнаму, Јерменији, Јужној Кореји, Узбекистану, Белорусији, Казахстану, Киргистану, Таџикистану, Јужној Осетији и Абхазији.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti