РТ: Руска компанија одлучила да бесплатно испоручује ђубрива Африци

19-09-2022 05:58:35 | | фото: © Getty Images / Future Publishing / Contributor / RT/ |

Земље у развоју могле би бесплатно да добију хиљаде тона руског ђубрива

Руски произвођач минералних и поташних ђубрива "Уралхем" одлучио је да своје производе испоручује у Африку бесплатно, саопштио је извршни директор компаније Дмитриј Коњајев.

„Ситуација у свету данас је заиста лоша. Африка је гладовала и наставиће да гладује, нажалост. Чак смо, као компанија, одлучили да бесплатно испоручујемо ђубрива Африци, само зато што смо део овог глобалног ланца када треба да се производи храна“, рекао је Коњајев током говора на "Инофуд форуму" у Сочију.

Прва серија од 25.000 тона хуманитарног терета могла би да буде послата у Републику Того.

Према речима генералног директора "Уралхема", у Русији нема проблема са безбедношћу хране, јер је земља у потпуности опремљена ђубривима и може да пошаље значајну количину за извоз.

Раније овог месеца, председник Владимир Путин рекао је на самиту Шангајске организације за сарадњу да је земља спремна да бесплатно пребаци у земље у развоју 300.000 тона руског ђубрива нагомиланог у лукама ЕУ због западних санкција. Док је Путин поздравио одлуку да се руска ђубрива пусте у ЕУ, он је критиковао Брисел што је дозволио само државама чланицама блока да их купују.

Крајем јула, Москва и Кијев потписали су споразум о деблокади украјинског извоза житарица преко Црног мора на преговорима у Истанбулу уз посредовање УН. Споразум је такође требало да омогући Русији да испоручује ђубрива и прехрамбену робу на глобална тржишта, што се, како наводи Кремљ, није догодило.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti