Конашенков: Екстремистички батаљон „Аидар” изгубио више од половине људства у рејону Зајцева, неутралисано људство и техника у 127 рејона

18-09-2022 12:49:46 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалнoj војнoj операцији у Украјини за 18.09.2022. године који је представио генерал Игор Конашенков:

- Оружане снаге Руске Федерације настављају да изводе специјалну војну операцију.
- На правцу Николајев-Криви Рог, непријатељ је уз помоћ три тактичке групе величине чета 60. Пешадијске и 57. Моторизоване пешадијске бригаде, уз подршку шест тенкова, извео неуспешне офанзиве у областима Мирољубовке, Мале Сеидеминухе и Белогорке у Херсонској области. Све нападе су јединице руских оружаних снага успешно одбиле.

- Људство и војна техника јединица 28. Механизоване и 79. Ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине гађане су високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије у близини града Николајева. Током борбених дејстава на овом правцу, губици украјинских трупа износили су преко 180 војника, два тенка, седам борбених оклопних возила, три топа и 10 возила.
- Ваздушно-космичке снаге Русије, ракетне трупе и артиљерија нанели су масовне ватрене ударе на јединице и резерву Оружаних снага Украјине. У рејону насеља Кирово, Запорошка област, концентрисаним ватреним ударима поражене су јединице 65. Механизоване бригаде Оружаних снага Украјине. Губици непријатеља износили су до стотину војника, као и више од десет јединица војне технике. Усљед напада на положаје 54., 93. Механизоване и 10. Брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у областима насеља Верхнекаменскоје, Спорное, Берестовоје, Артемовск и Зајцево Доњецке Народне Републике, непријатељски губици износили су више од 110 војника и 20 јединица војне технике.

- Високопрецизним ударима Ваздушно-космичких снага Русије на места концентрације људства и војне технике јединица 14. Механизоване бригаде у областима Кочеток, Роган, Дорошенково, Велика Бабка и Чугујев Харковске области, 63. Механизоване бригаде у рејону Веремијевке, као и 3. Одвојеног батаљона територијалне одбране у рејону Мирољубовке, Херсонске области, уништено је више од 150 украјинских војника и 17 јединица оклопне и специјалне војне технике.
- Током борби у рејону насеља Зајцево Доњецке Народне Републике, 24. Батаљон екстремистичке формације "Ајдар" 53. механизоване бригаде изгубио је више од половине људства. Команда Оружаних снага Украјине повукла је остатке јединице у Часов Јар Доњецке Народне Републике.

- Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале су контролну и координациону тачку "Приморске" групе у рејону Шуринова Николајевске области и три контролне тачке Оружаних снага Украјине у рејонима Червони Оскол, Харковска област, Першотравневе Запорошке области и Северск Доњецке Народне Републике. Неутралисано је и 47 артиљеријских јединица, људства и војне технике Оружаних снага Украјине у 127 рејона, укључујући базе страних плаћеника америчке приватне војне компаније „Академија“ и екстремистичке формације „Кракен“ у регионима Краматорска и Николајевке Доњецке Народне Републике.

- Поред тога, уништено је складиште муниције 14. Механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, које је садржало више од седам и по хиљада граната за западне артиљеријске системе и складиште муниције 128. Брдске јуришне бригаде у округу Долинке Запорошке области у Харковској области.
- У високопрецизним ударима Ваздушно-космичких снага у близини Краматорска уништена је хаубица 155 мм М777 америчке производње, радар за навођење противваздушног ракетног система С-300 у близини насеља Двуречје и радар противваздушне одбране код Васјуковке у Доњецкој Народној Републици.
- Руски ПВО системи су осам беспилотних летелица у областима насеља Малијевка, Јагодное, Харковска област, Лебедевка, Луганска Народна Република, Токмак, Црвеноармејское, Запорошка област, Владимировка, Антоновка, Доњецка Народна Република. Поред тога, осам ракета вишецевног ракетног система "Хајмарс" уништено је у области Новаја Каховка, Херсонске области и града Херсона.
- Укупно, од почетка специјалне војне операције уништено је 293 авиона, 155 хеликоптера, 1981 беспилотна летелица, 375 противваздушних ракетних система, 5022 тенка и других борбених оклопних возила, 837 вишецевних ракетних система, 3397 артиљеријских оруђа, као и 5680 јединица специјалних војних возила.



Поштовани читаоци, на нашем
Tелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti