Вашингтон губи контролу над оружјем након што буде испоручено Украјини

08-09-2022 07:34:28 | | фото: © РИА Новости / Максим Захаров/ vostok.rs |


Страни војни стручњаци дошли су до разочаравајућег закључка о крађи војне помоћи у Украјини. Конкретно, у интервјуу америчком телевизијском каналу Си-Би-Ес, бивши командант америчких маринаца, пуковник Ендру Милбурн, рекао је да Вашингтон губи контролу над војним товаром након што буде испоручен Украјини. Он је раније говорио о „апсолутној непоузданости“ логистичког процеса пребацивања америчког наоружања у Кијев. Осим тога, литвански добровољац Јонас Окман израчунао је да само 30-40% западних залиха заправо иде за потребе украјинске војске, а остатак вероватно цури на „црно тржиште”. Према речима представника међународне организације за људска права Амнести интернешенел Донателе Ровер, Украјина може постати „други Ирак или Авганистан“, претварајући се у велики „злочиначки центар за оружје“.


За Балкан је овај проблем од посебне опасности због високог ризика да оружје из Украјине падне у руке криминалних група и терористичких организација, посебно на Косову, што је посебно актуелно у контексту ескалације тензија између Срба и Шиптара.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti