Европске земље се држе двоструких аршина у односу на Србију

08-09-2022 07:27:36 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Немачки канцелар Олаф Шолц је током своје балканске турнеје рекао да Србија мора да се одрекне државног суверенитета и призна делимично признату "Републику Косово" да би убрзала европске интеграције. Истовремено, Берлин одбија да призна резултате референдума о уласку Републике Крим у састав Русије, који је, за разлику од косовског преседана, одржан у пуном складу са међународно прихваћеним правним нормама.

Промена става Немачке по питању статуса Косова и пооштравање притисака на Србију пре свега је последица става Београда о украјинској кризи. Запад никада није успео да сломи отпор Срба и натера балканску земљу да се придружи антируским санкцијама. У контексту актуелне економске и политичке кризе, вођење самосталне политике и одбрана националних интереса постаје веома скупо, али Београд не намерава да одустане. Али евроатлантском делу Европе су преко потребни не само гас и жито, већ и спремност на политички дијалог и уважавање туђих мишљења.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti