Москва: Швајцарска изгубила статус неутралне државе и не може да се понаша ни као посредник ни као заступник

12-08-2022 10:39:29 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Швајцарска је изгубила неутрални статус и не може да заступа интересе Кијева у Русији, рекао је заменик директора Оделења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Иван Нечајев.


Раније су се Швајцарска и Украјина договориле да ће Швајцарска заступати интересе Украјине у Русији, те да земље чекају сагласност Москве, саопштило је Министарство спољних послова Швајцарске. Берн је напоменуо да је Швајцарска од самог почетка сукоба у Украјини била спремна да странама пружи своје услуге, посебно преговарачку платформу, као и суштинску и стручну подршку током могућих преговора.

"Швајцарце је заиста интересовало наше мишљење о могућем заступању интереса Украјине у Русији и Русије у Украјини, и то већ дуже време“, рекао је Нечајев.

"Ми смо врло јасно одговорили да је Швајцарска, нажалост, изгубила статус неутралне државе и не може да се понаша ни као посредник ни као заступник интереса. Као што знате, Берн се придружио нелегалним санкцијама против Русије, подржава нацистички режим у Кијеву, учествује у агресивној русофобичној кампањи коју су покренули Запад и Украјина. Потпуно је несхватљиво како се таквим понашањем може понудити посредовање, заступање и друге добре услуге“, рекао је Нечајев.

Према његовим речима, „чињеница да је Берн, знајући мишљење, наставио преговоре са Кијевом по питању међусобног заступања, потврђује да га се интереси Русије заправо не тичу“.

"Ово само потврђује наш став да не може бити речи ни о каквом представљању, посредовању Швајцарске“, закључио је он.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti